"Mága Zoltán játéka nem kevesebb, mint egy nemzeti kincs"

2017. July. 16. 13:08

Teltházas koncertet adott szombaton este Mága Zoltán hegedűművész a Hegedűvel a világ körül című turnéja 50. állomásán a Magyar Állami Operaházban. Az esten a hegedűművész bejelentette, második alkalommal is útjára indítja 100 Templomi Koncert jótékonysági hangversenysorozatát.

A vastapssal záruló, Hegedűgála az Operában című ünnepi gálánkoncerten a világhírű hegedűművész, Shlomo Mintz, a görög tenor Mario Frangoulis, a Kossuth-díjas karmester, Vásáry Tamás, a Kossuth-díjas operaénekes, Komlósi Ildikó, rangos operaházak dívája, Sümegi Eszter, a Liszt-díjas hegedűművész, Szabadi Vilmos és Oláh Kálmán Liszt-díjas zongoraművész is fellépett - közöltel vasárnap a produkció.

Mága Zoltán Hegedűvel a világ körül című turnéja a világ legrangosabb hangversenytermei után érkezett meg a Magyar Állami Operaházba - olvasható a közleményben.

Mága Zoltán az orosz-izraeli származású Shlomo Mintz-cel Bach d-moll kettős-hegedűversenyét adta elő. Mintz már Pablo de Sarasate operatémára komponált darabjában kiválóan bemutatta virtuóz technikáját.

A karmesterként is ünnepelt művész Massenet Thais Meditation című operájából önállósult kis remekművet vezényelte, melyben Mága Zoltán lírai hegedűjátéka vitte a vezető szólamot. Shlomo Mintz Mága Zoltán művészetéről elmondta, "intelligens művész, játéka nem kevesebb, mint egy nemzeti kincs és ennek minden ízében meg is felel, előadásmódjának és a zene szeretetének őszinte kombinációja miatt.

Csodálatos, ahogy ötvözi a különböző stílusokat, egyedi stílust teremtve".

Shlomo Mintz a magyar közönséget és zenét méltatva hozzáfűzte: "Magyarországnak hatalmas a zene iránti szeretete, nagyszerű zenei kultúrával rendelkezik, elég csak Bartók Béla, Liszt Ferenc, Kodály Zoltán, Hubay Jenő, Weiner Leó, Kálmán Imre, Lehár Ferenc és Reményi Ede munkásságára gondolni. A hegedűtanárom is magyar volt, így biztosan állíthatom, a magyaroknak nagyon különleges kapcsolata van a hangokkal és a zenével".

A közlemény idézi Mága Zoltánt is. "Én is vallom, hogy népdalainkon keresztül megmutathatjuk, milyen csodálatos nemzet vagyunk, ezért több mint három évtizede misszióm, hogy a magyar zenei kultúrát megszerettessem az egész világon.

Az ízig-vérig magyar művek drámai, színpadi ereje a világ minden pontján megnyitja a szíveket, én pedig hitvallásomnak tekintem, hogy méltóképpen interpretáljam azokat" - fogalmazott a művész.

A gálaest repertoárjában helyet kapott a cigányzene is. Reményi Ede Repülj fecském című virtuóz zeneművét Mága Zoltán roma zenésztársaival adta elő, akiknek minden koncertjén lehetőséget ad a kiemelt szereplésre.

Pablo de Sarasate Cigánymelódiák című műve szintén nagy sikert aratott. Pódiumra lépett ifjabb Mága Zoltán is, aki Muszorgszkij Gopak című művét adta elő. Szabadi Vilmos Liszt-díjas hegedűművész pedig Johann Sebastian Bach g-moll hegedű-szóló szonátáját játszotta.

A Kossuth-díjas Szakcsi Lakatos Béla zongoraszólója és kísérete, valamint Shlomo Mintz vezénylete mellett, Mága Zoltán a Schindler listája című film betétdalát is eljátszotta.

Az instrumentális darabok mellett vokális darabok ugyancsak szerepeltek az ünnepi koncerten. Hallhatta a publikum Mario Frangoulis görög tenort, aki Mága Zoltánnal először Los Angelesben lépett fel a turné amerikai nyitó koncertjének sztárvendégeként. Mario Frangoulis - aki énekelt már többek közt Placido Domingóval és Celine Dionnal is -, ezúttal Mága Jenniferrel adott elő egy duettet.

A koncert fellépői között volt Komlósi Ildikó, aki az első felvonásban Carmenként állt színpadra, majd a második felvonásban Sámson és Delila operájából Delila áriáját adta elő.

Sümegi Eszter világhírű szoprán az operairodalom egyik gyöngyszemét, Aida áriáját énekelte. A hangversenyt Kerényi Miklós Gábor rendezte, a műsorvezető Ördög Nóra volt. Közreműködött a Budapesti Primarius Szimfonikus Zenekar, vezényelt Cser Ádám.

Az ünnepi koncert fináléjában a Kossuth-díjas Vásáry Tamás immár második alkalommal vezényelte a Budapesti Primarius Szimfonikus Zenekart. A világhírű karmester Berlioz Rákóczi-indulójával zárta a gálaműsort.

A három évvel ezelőtt útjára indított 100 állomásos turné tovább folytatódik, Mága Zoltán a magyar kultúra egyetemességét népszerűsíti majd a következő ötven koncerten is.
Forrás: MTI-Sztárklikk