Meddig mehet a bántalmazás?

2017. April. 19. 10:40

Hiánypótló online tanácsadó szolgáltatást indít az Ökumenikus Segélyszervezet a Vodafone támogatásával a kapcsolati erőszak áldozatainak. A www.meddigmehet.hu címen elérhető weboldalon a segélyszervezet csapata, pszichológus, jogász és szociális munkás válaszolja meg az anonim üzeneteket.

A Google adatai szerint hazánkban 2015-ről 2016-ra összességében 27,3%-al nőtt a családon belüli erőszakkal kapcsolatos megkeresések száma. Míg a fizikai bántalmazással kapcsolatos keresések aránya 17,8%-al emelkedett, addig a kizárólag lelki bántalmazás esetében sokkal jelentősebb 68%-os növekedés látható .

"Meddig mehet a bántalmazás? Meddig mehet, hogy az érintettek sokszor hárítással, hibáztatással, fél információkkal, közönnyel találkoznak, és nem empátiával, értő figyelemmel, segítő szándékkal? Meddig mehet, hogy a nehéz érzésekkel, helyzetekkel egyedül maradnak, úgy érzik, hogy ez a téma tabu, nem beszélhetnek róla?" - tette fel a kutatás megdöbbentő adatai kapcsán Senkár Éva pszichológus, az Ökumenikus Segélyszervezet munkatársa.

A szakértő kiemelte: a kapcsolati erőszakról gyakran akkor hallunk csak, amikor már megtörtént egy-egy tragédia. Sok esetben a baj megelőzhető lenne, ha az érintettek időben kapnának segítséget, illetve megbízható, biztonságos forrásból kérhetnének tanácsot. A most induló szolgáltatás kapcsán elmondta, a segélyszervezet tapasztalt, az ellátórendszert jól ismerő szakemberei fogják megválaszolni a kérdéseket.

Az online tanácsadás a Segélyszervezet honlapján mindenki számára elérhető szolgáltatás, mely névtelenül használható. Az oldalon rövid regisztrációt követően, csupán becenév és jelszó megadásával tudnak üzenetet küldeni a tanácsadóknak.

Forrás: mediapiac.com