Tumorpolitika

2017. March. 24. 06:03

A cigisdobozokat elfoglaló borzalmas képek igazságát érdemes lenne más reklámokban is alkalmazni. Igen, a politikai kampányokra gondolok.

Van egy alapvetően helyes szemlélet, egy komoly, nemzetközi trendekhez igazodó változás a magyarországi, dohányzással kapcsolatos szemléletben. Ilyen a füstös helyek visszaszorítása (bár gondolni kellett volna azokra is, akik az első emeleten, egy szórakozóhely fölött laknak, és kénytelenek az utcán dohányzók füstjében aszalódni), a dohánytermékek szeparált trafikokba költöztetése (amit igen kár volt összekötni fideszes káderek kistafírungozásával), és ilyen a cigisdobozokra rakott, igen ocsmány tumorok képe is. Helyes, ha nem hazudunk arról, hogy egyes döntéseink milyen következményekkel járhatnak.

No, ezt a dicsérendően felnőtt és őszinte hozzáállást lenne jó kiterjeszteni egyéb ügyeinkre is. Mire gondolok?
Elsősorban a hét éve mindent uraló, fideszes plakáterdőre és hirdetés-cunamira, miniszterelnöki inzultációs kampányokra és egyéb kampánytevékenységre. Képzeljük el, ha holnaptól a kockázatok és mellékhatások a maguk pőre, tumoros valójukban másznának fel a poszterekre!

Mert akkor, ugye, nem Magyarország "erősödik", hanem Mészáros Lőrinc. Orbán Viktor épp csak ki tudna kukkantani a nagy gázszerelő-portré mögül, százmilliárdnyi közpénz-sejtburjánzás trónolna a plakát közepén, szavazz ránk, és a kormányfő haverjának a nevére még több szálloda, focicsapat, tévé és egyéb vagyonelem kerül. A családbarát kormány jelszavát Tiborcz vő mutatná be, esetleg a First Daughter (bár limitált angoltudása alapján ezt nyilván inkább magyarul kellett volna írnom), közvilágítástól luxuséttermekig szemléltetve, mihez is kell az újabb fideszes győzelem.

Lenne aztán Laza Lázár, mint poszterfiú, aki a kormány második embereként rókavigyorral söpri le az asztalról a gyermekszegénységtől a munkanélküliségig az összes releváns kormányzati gondról szóló jelentést, hogy Csíki söréből nagyot kortyolva, napot s éjjelt egybeöltve azzal töltse az idejét, hogy a Heinekent szívatja. A Tények közti reklámszünetben Szijjártó Pétert látnák társadalmi célú hirdetésben, amint a frizura által is jelzett magyar Angry Birdként az otromba agresszióból mit sem értő európai politikusokat lök fel brüsszeli folyosókon. Apropó, Tények, ott csak annyi kéne az őszinteséghez, hogy a hírműsor (haha) előtt bemutatják a szerkesztőségi értekezletet is, ahol hosszú, szakmai vita után valahogy minden egyes nap arra jutnak, hogy "na, akkor ma dicsérni fogjuk a Fideszt, és ocsmányságokat állítunk az ellenzékről meg a civilekről".

A legegyszerűbb a Rogán-elem a kampányban, ott csak be kéne mutatni a miniszter egy napját, helikoptertől táskavásárláson át a letelepedési kötvényekkel a magyar emberek zsebéből milliárdokat kilopó offshore cégek személyes és szupertitkos kiválasztásáig. Itt szögezném le, mielőtt még bárki félreértené, hogy teljesen kizártnak tartom, hogy a politikával összefonódott, illetve annak kebeléből származó szervezett bűnözői hálózat Rogán Antalnak korrupciós pénzt fizet azért, hogy a tisztesség és józan ész minden értelmezését megcsúfolva tolják ezt a bizniszt. Nem, Rogán nem egy nemzetközi bűnözői hálózat kormányzati összekötője. Hát hiszen Matolcsy György se a saját könyvét adatta ki a jegybanki alapítványokkal, és nem a szeretőjét fizeti a mi pénzünkből! Ja, de.

Örömmel látnék aztán néhány Putyin-plakátot is, a magyar kormány által szégyenszemre körberajongott diktátor pár kockázatáról és mellékhatásáról, ilyen egészségügyi következményekre gondolok, mint például ha kormánykritikus újságíró vagy, az annyira egészségtelen, hogy hirtelen öngyilkos leszel, háromszor fejbe lőve magad három méterről. Meg hogy a választásokon több szavazatot adnak le, mint ahány szavazásra jogosult helyben lakik.

Valami ilyes' kampányt tudnék elképzelni, a cigisdobozok mintájára. Rakják ki az összes tumort, vérköpetet, őszintén a kórságról, amit terjesztenek. Hiszen, drága emberek, ahogy az összes dohányos is tudja, eleve és pontosan tudja, mit kockáztat, úgy tudja minden magyar polgár is, hogy igen, ezek lopnak, igen, ezek napról-napra rontják a demokráciát. Tegyük akkor világossá, hogy ennek tudatában gyújtunk rá egy újabb fideszes kétharmadra! Kár hazudni, magunknak nagyon kár.
Szerző: Ceglédi Zoltán