A szomjas sofőr is veszélyes!

2017. January. 08. 08:30

Nagy veszély fenyegeti a sofőröket, ha nem isznak elég vizet: egy kutatás szerint ugyanis kiszáradt állapotban ugyanakkora kockázatnak vannak kitéve, mint ha alkoholt fogyasztottak volna.

A Loughborough egyetemen végzett kísérletből kiderült, hogy a szomjas sofőrök kétszer annyi hibát követnek el vezetés közben, mint a megfelelően hidratáltak. A szakemberek szerint ráadásul általánosan igaz, hogy nem figyelünk oda eléggé a folyadékbevitelünkre, ez az egyik oka annak is, hogy egyre több ember kerül kórházba vese, vagy vesekő problémákkal.

De mégis, pontosan mennyi is lenne az elég folyadék? A szakemberek szerint a nőknek 1,6, a férfiaknak két liter vizet kellene innia naponta, a kisgyerekeknek pedig 1,3-at.

Sajnos sokszor hajlamosak vagyunk megfeledkezni róla, hogy milyen nagy szüksége van a szervezetünknek vízre -hiszen mi magunk is javarészt vízből vagyunk. A víz teszi ki az agyunk 78%-át és a testünk kétharmadát. Mire azonban a szomjúság útján a szervezetünk figyelmeztetne bennünket a kiszáradásra, addigra már sokkal nagyobb a baj, mint gondolnánk, ne várjuk meg tehát, amíg kicserepesedik az ajkunk és elapad a nyáltermelésünk!

Ha nem pótoljuk időben a folyadékveszteséget, akkor elkezdünk összezavarodni, de akár memóriazavar, illetve az állapotunk torz becslése is felléphet, ezen felül nehezebben tudunk gondolkodni és az agyunk zsugorodni kezd. Kísérletek igazolták például, hogy 90 pernyi izzadás egy évvel zsugoríthatja az agyunkat! Természetesen néhány pohár víz elfogyasztásával hamar helyrehozható a kár.

A dehidratáltság első jele a szomjúság érzése, ha erre nem kapcsolunk, akkor ezt fejfájás, letargia és szédülés követi. Onnan is tudhatjuk, hogy nem fogyasztunk elég vizet, ha csak ritkán kell kimennünk pisilni, a szakemberek szerint egy egészséges felnőtt embernek naponta legalább négyszer ki kell ürítenie a hólyagját. A vizelet színe is árulkodó lehet, a szinte áttetsző egészséges, a mélysárga szín viszont kiszáradást jelent.