A zene lélektani hatalma

2017. April. 19. 09:29

A zene képes érzelmeket ébreszteni a lelkünkben - bár arról, hogy ezt pontosan hogyan teszi, még nem sokat tudunk. Kevésbé nyilvánvaló azonban, hogy a zene nemcsak érzelmeket kelthet bennünk, hanem más módon is áthangolhatja lelkiállapotunkat.

Dennis Y. Hsu és munkatársai a Social Psychological and Personality Science című folyóiratban beszámoltak róla.hogy kísérletsorozatot végeztek,hogy bizonyos muzsikák képesek előtérbe hozni a hatalom, az erő gondolatkörét.

Egyik kísérletükben 69 diákot nyelvi feladványok megoldására kértek meg. A feladatok során mindig az előre megadott néhány betűt kellett kiegészíteni értelmes szóvá. Többféle jó megoldás is létezett, például a "p_ _er" megoldása egyaránt lehetett "paper" (papír) vagy "power" (erő, hatalom). Amíg a diákok dolgoztak, a háttérben zene szólt: az egyik csoport olyan zenéket hallgatott, amelyek a kutatók előzetes tapasztalatai szerint erőt sugároztak, a többi esetben pedig olyan számok ismétlődtek, amelyekre ez a hatás nem volt jellemző.

Hsu és munkatársai elemezték a rejtvényekre adott megoldásokat, és azt találták, hogy akik gondolkodás közben az "erőteljes" zenéket hallgatták, azok sokkal többször egészítették ki a betűket úgy, hogy a hatalommal összefüggő szó kerekedjen ki belőlük (például "hatalom", "erő", "parancs", "ellenőrzés"), mint azok, akiknél az "erőtlen" zene szólt a háttérben. Vagyis bizonyos zenék képesek voltak a hatalommal kapcsolatos fogalomkört felszínre hozni, könnyebben elérhetővé tenni a résztvevők gondolkodásában.

A zene hatásmechanizmusa egyelőre nem teljesen világos. A legvalószínűbb az, hogy a zenének vannak bizonyos elemei - a kutatók kísérletéből kiderült, hogy a nagyobb hangerejű basszushangok például önmagukban erőt jelenítenek meg. Az emberek pedig képesek felismerni ezeket, és rájuk is átragad az erő érzése, sőt az erővel, hatalommal kapcsolatos egész lelki beállítódás, gondolkodásmód is megjelenik.

Forrás: eletestudomany.hu