Ezért egészségesebbek és boldogabbak az egoista emberek

2017. March. 19. 15:40

Az egoizmus szónak manapság inkább pejoratív értelme van, hiszen gyakran halljuk, olvassuk azt, hogy a magukat szerető, első helyre tévő embereknek nincsenek barátaik, képtelenek a szeretetre, az együttérzésre, így mi ez, ha nem szégyellenivaló és rossz dolog.

Pontosan emiatt terjedt el az a nézet, miszerint akkor érhető el a boldogság, a lelki béke, ha a saját problémáinkat háttérbe szorítjuk, és inkább a másokéval foglalkozunk. Hosszabb távon azonban ez nem egészséges, hiszen ha mindig más lesz a fontos, és nem fordítunk kellő figyelmet saját magunkra, igényeinkre, céljaink megvalósítására, akkor nem kapjuk majd a helyünket a világban, feszültek, stresszesek és boldogtalanok leszünk. Ha viszont magunkra és vágyainkra is gondolunk, teljesebb, nyugodtabb és örömtelibb életet élhetünk - írja a Filantropikum.

Íme, 6 döntő érv emellett:

1. Javulni fognak az emberi kapcsolataink

Egoistának lenni nemcsak azt jelenti, hogy csak magunkkal foglalkozunk, csak a saját érdekünket nézzük, hanem arra is utal, hogy képesek vagyunk kiszűrni azokat a személyeket, akik folyamatosan negatív hatással vannak ránk, megnehezítik az életünket, lefárasztanak. Az egoista ember képes megszakítani az ilyenekkel a kapcsolatot, így csak azok maradnak, akik igazán számítanak, akik fontosak számára.

2. Nem kell mindennek és mindenkinek megfelelni

Ha tudjuk, hogy mi tesz igazán boldoggá, vagy tisztában vagyunk azzal, hogy melyek azok a dolgok, amelyektől sikítófrászt kapunk, és úgy is teszünk, ahogyan érzünk, megteremtjük a harmóniát, az egyensúlyt magunkban, ami rendkívül fontos, hiszen ez azt jelenti, hogy a saját életünket éljük, amihez minden jogunk megvan.

3. Erősebbé válik a belső hang

Ha figyelünk a megérzéseinkre, ösztöneinkre, legtöbbször sokkal helyesebb döntéseket tudunk hozni, mintha valaki másra hallgatnánk, hiszen a mi életünket, csakis mi magunk érthetjük a legjobban. A saját belső hangúnkban bízhatunk a leginkább.

4. Mindenki igyekezzen magán segíteni

Az egoista emberben az is pozitívum, hogy képes magán segíteni a legnehezebb időszakokban is. Persze különbséget kell tenni a józan ész által hozott döntések és a makacsság között, hiszen van olyan egoista is, aki a saját vesztébe rohan. Az viszont, aki kezébe veszi saját életét, és megoldja a problémáit, másokat is arra ösztönözhet, hogy tegyenek ők is így, ezáltal mindenki önállóbb, függetlenebb életet élhet.

5. Az egoista saját példájával másokon is segít

Akik önbizalomhiánnyal küzdenek, barátkozzanak egy egoistával, aki tudja, hogy miben jó, tisztában van azzal, hogy hol vannak a korlátai, és ez más embereknek is erőt, kitartást ad.

6. Nem hibáztat másokat, ha netán boldogtalan

Az egoista ember egyik meghatározó jellemvonása, hogy esetleges kudarcaiért csak magát hibáztatja, és igyekszik kiküszöbölni a hiányosságait, nem hárít, nem hibáztat másokat. Ezzel ismét kivívhatja mások tiszteletét.

Természetesen nem azt mondjuk, hogy mától légy egoista, és csak magad érdekeljen, de kellő egészséges egoizmus sosem árt.