Figyelem! Visszahívnak egy ismert gyógyszert

2017. March. 18. 11:55

Lehetséges gyógyszercsere miatt az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) visszahívja a Scippa 15 mg filmtabletta H65102A gyártási tételét.

A gyógyszer csomagolása során hiba történt, a patikai forgalomban a tétel egyik dobozában vérnyomáscsökkentő (H630902C Co-Sentor 50 mg +12, 5 mg UA ) buborékfóliát talált egy beteg - tájékoztatta a Richter a magyarországi gyógyszerügyi hatóságot. Az OGYÉI az érintett tétel visszahívásáról döntött - figyelmeztet a hazipatika.com.

A két termék szelvénye azonos méretű, de a filmtabletták eltérő külleműek: a Scippa fehér, kör alakú, mindkét oldalán domború, egyik oldalán felezővonal, a másikon N55 bevésés. A Co-Sentor narancs színű, kör alakú, szintén mindkét oldalán domború, egyik oldalán C23 bevésés.

A gyógyszer csomagolása során hiba történt
Fotó: OGYÉI


A biztonságos gyógyszerfogyasztás érdekében az OGYÉI arra kéri a betegeket, hogy ellenőrizzék a gyógyszer csomagolásán a gyártási számot, amennyiben pedig az egyezik az említett tétellel (H65102A), akkor hagyják abba a készítmény szedését és vigyék vissza a gyógyszertárba.

A patikai forgalomban elérhető helyettesítő termék, a ESCITALOPRAM-TEVA 15 mg filmtabletta. Az OGYÉI tájékoztatta a történtekről a TEVA gyógyszergyárat, kérve tőlük, hogy készüljenek fel az esetleges cserék miatti megnövekedett forgalomra.

A Scippát a depresszió, a pánikzavar, a szociális szorongásos zavar (más néven szociális fóbia), a generalizált szorongás és a kényszerbetegség kezelésére alkalmazzák. Részletek itt.