Ha szerencsés, kigyógyulhat a rákból

2017. August. 29. 16:47

A rákosok negyede jut csupán sugárterápiához, de az sem mindegy, hol lesz beteg. Öt onkológiai térség van és mindegyikben mások a lehetőségek, a fővároson belül is óriásiak az eltérések a leterheltségben - írja a Napi.hu.

Sugárterápiához Magyarországon a betegek negyede jut. Van, ahol a meglévő kapacitások kihasználatlanul állnak, máshol 130-140 százalékon kell pörögniük - derül ki a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) friss fekvőbeteg-ellátási adataiból.

Aki azt hiszi, hogy a daganatos betegségek elleni küzdelem legfontosabb eleme az egészséges életmód és az egészségtudatosság, alaposan téved.

A gyógyulás, illetve az életben maradás legalább ilyen fontos meghatározó eleme a gyógyítás helyszíne.

A jelek szerint a gyógyulást nem csak a helyszín hozzáférhetősége, kapacitása és felszereltsége befolyásolja, hanem a helyi szokások, az ott beivódott terápiás dogmák is.

Olyan adatok azonban sajnos nem hozzáférhetőek, amelyek a gyógyítási módot és a halálozási számokat érdemben összevethetővé tennék.

A KSH adatai szerint az elmúlt 10 évben évente Magyarországon 32-33 ezer haláleset írható a daganatos megbetegedések számlájára, a százezer lakosra jutó hazai daganathalálozási arány a legrosszabb Európában, alaposan megelőzve Oroszországot és Romániát is.

Magyarországon a szakma képviselői évek óta hangoztatják, hogy a daganatos betegek ellátása arra kijelölt központokban történjen.

A hazai egészségügy jelenleg területi ellátási rendszerben működik, azaz a beteg lakóhelye határozza meg azt, hogy melyik onkológiai központ az elsődlegesen illetékes a betegségek felderítésére és ellátására.