Immunrendszerünk tévedése az allergia

2017. May. 28. 21:18

Minden évben tavasszal, nyár elején hirtelen megszaporodik a tüsszögő emberek száma, nagy részük állandóan fújja az orrát és sokuknak a szemük is könnyezik. Ezek a kellemetlen tünetek azt jelzik, hogy újra eljött a szezonális allergia ideje, amely akkor jelentkezik, ha az allergének, mint például a füvek, virágok és fák pollenjei kapcsolatba kerülnek a szem és a légút nyálkahártyájával.

Az allergia az immunrendszer túlzott reakciója olyan anyagokra, amelyek  egészséges egyéneknél semmilyen panaszt nem okoznak. Az allergiás tüneteket okozó anyagokat allergéneknek nevezzük.

Ilyenek lehetnek például  virágok pollenjei, állati szőrök, atka, penész-spórák, különböző állatok mérgei, bizonyos élelmiszerek, gyógyszerek, vegyszerek, fémek.

Az allergia tehát az immunrendszer "tévedésének" következménye, eltúlzott válasza egy egyébként ártalmatlan anyagra. A szezonális allergiát sokszor szénanáthának is szokták nevezni.

Szerepet játszhat az allergia kialakulásában a dohányzás, háziállatok tartása a lakásban, a lakókörnyezet és a munkahelyi környezet bizonyos jellemzői (levegőszennyezettség, párás, zárt helyiségek), vagy genetikai hajlam is. Ezen tényezők jelenléte megsokszorozhatja az allergia kialakulásának valószínűségét.

Az allergia tünetei többfélék is lehetnek, attól függően, hogy mi okozza azt.

Például:

- tüsszögés
- orrfolyás
- orrdugulás
- szájpadlás és torok viszketése
- könnyezés
- szemviszketés
- csalánkiütés
- ekcéma

Nem szükségszerű, hogy az allergia tünetei kizárólag azon a helyen jelentkezzenek, ahol a szervezet találkozik az allergénnel (szem-, száj- vagy orrnyálkahártya, bőr, emésztőrendszer). A tünetek megjelenésének helye változik attól függően, hogy milyen szervben történik az allergiás reakció.

Azok az allergének, amelyek a levegőben szállnak (mint például a pollen vagy a gomba spórák) a légutak és a szem nyálkahártyájának a gyulladását okozzák. Amennyiben az allergén bekerül a tüdőbe, asztmás tüneteket is okozhat, ilyenkor kialakulhat nehézlégzés, köhögés, sípolás.

Ha az allergén az emésztőrendszerbe kerül, a következő tünetek jelentkezhetnek: hasüregi fájdalom, hányinger, hányás, puffadás, hasmenés.
A bőrön jelentkező allergiás reakciók, mint az ekcéma vagy a csalánkiütés bőrpírral, duzzadással járnak.

A kellemetlen tünetek jelentősen rontják a hangulatunkat, nehezítik a koncentrációt, ezért mindenképpen érdemes kezelni a tüneteket.

Az allergia mivel az immunrendszer téves reakciója folytán alakul ki, nem gyógyítható, viszont hatékonyan kezelhető betegség.

Elterjedt módjai az allergiás tünetek kezelésének

- az allergének elkerülése
- gyógyszeres antihisztamin, kezelés 
- valamint az immunterápia

Ha a tünetek már megakadályoznak minket szokásos napi életvitelünk folytatásában, érdemes a gyógyszeres kezelést választani. Tüneti kezelés helyett célszerűbb a tünetek kialakulását megakadályozó gyógyszer, az antihisztamin használata.

A legkorszerűbb antihisztaminok, már csak minimális mellékhatással rendelkeznek. Szedésük mellett szabadon lehet autót vezetni és a koncentrációt igénylő munkában sem akadályoz, mivel nem álmosítanak és hosszú távon is hatékonyan csökkentik a tüneteket. 

Ezenkívül szükség lehet helyi hatású gyógyszerek, szemcsepp illetve orrspray alkalmazására is.
Szerző: Veress Katka