2017.10.23. hétfő
névnap: Gyöngyi
Egészség

Kaporral az egészségünkért

2017. július 29. 11:10

Markáns íze és illata miatt megosztja az embereket, pedig a kapor az egyik legsokoldalúbb gyógynövényünk. A kaprot még a Bibliában is megemlítették, az ókori népek pedig rendszeresen használták fejfájás és gyomorpanaszok enyhítésére.

A népi gyógyászat egyik kedvenc gyógynövénye, amelynek számos pozitív hatását ismerjük. A belőle készült tea vízhajtóként is jól funkcionál, de használják felfúvódás, emésztési zavarok, hányinger, fogínygyulladás, álmatlanság vagy éppen étvágytalanság ellen is.

Antimikrobiális hatása a fokhagymáéval vetekszik, éppen ezért akár sebgyógyításra is használható. Továbbá serkenti a tejképződést, és tumort megelőző hatása is ismert.

A kapor A-, B- és E-vitaminokban gazdag, valamint rengeteg ásványi anyagot is tartalmaz, például kalciumot, vasat, rézt, magnéziumot, cinket, foszfort és különböző folsavakat.

fűszernövényként is igen sokoldalú. Egyik leggyakoribb felhasználási módja, hogy különféle uborkás ételeket fűszerezünk vele - gondoljunk csak a kovászos uborkára, amelynek elmaradhatatlan kísérője.

De ízvilága tökéletesen harmonizál még a gombával, burgonyával és tojásos ételekkel is, a túróval pedig - akár édesen, akár sósan - elválaszthatatlan párost alkotnak. Nagyon jó fűszere továbbá a legtöbb halas fogásnak, markáns aromája pedig a különböző mártások ízeit is fokozza.

Kapormártás

Hozzávalók:

2 nagy csokor kapor
4 dl tejszín
1/2 dl fehérbor
5 dkg vaj

bors
frissen őrölt szerecsendió
1 citrom reszelt héja
1/2 citrom leve

Elkészítés:

Felolvasztjuk vajat, és megfuttatjuk rajta az apróra vágott kaprot. Tejszínnel felöntjük, összeforrósítjuk, és hozzáadjuk a fűszereket, majd a bort. Pár percig még főzzük: nagyjából addig, amíg besűrűsödik, és ízlés szerint továbbfűszerezzük.

Ha kész, különféle húsokhoz, de akár gombához és krumplihoz is fogyaszthatjuk.
Forrás: Sztárklikk

További Egészség hírek