Lépj! Amíg még nem késő!

2017. July. 01. 20:30

A nikotinfüggőség sokkal erősebb függőséget jelent, mint a kokainnál vagy a heroinnál kialakuló függőség, ráadásul az agy egyes idegsejtcsoportjaiban is változást hoz létre a dohányzás egy bizonyos idő után" - mondta az Inforádió a holnap világa című tudományos magazinműsorában Odler Balázs, a Semmelweis Egyetem tanára.

A legújabb kutatások szerint a dohányzás sejtszinten is nagyobb károkat okoz, mint azt korábban hitték.

Az Eurostat friss adatai szerint Magyarországon az összes daganatos betegséggel összefüggő halálozás 26,3 százaléka a tüdőrákkal függ össze - beleértve a légcső és a hörgődaganatot. Ráadásul azt is tudjuk, hogy tíz tüdőrákból kilenc a dohányzás miatt van.

Egyetlen cigarettában több mint négyezer kémiai anyag található és több mint hetvenről tudjuk, hogy rákkeltő hatású.

A dohányosok tüdejében az akut légúti gyulladás viszonylag rövid időn belül kialakul, később pedig különféle szöveti eltérések, illetve degenerációk is kialakulhatnak, majd ezután jelentkezhetnek például a rákos sejtburjánzások és a tumoros elváltozások.

Ha valaki abbahagyja a dohányzást, akkor már rövid távon megszűnnek ezek az akut stresszhatások, és a gyulladásos reakció is csökken. Ennek következtében pedig a sejt élettani működése visszaállhat az eredeti szintre. Úgyhogy ilyen szempontból mindenképpen nagyon jó, ha valaki leteszi a cigarettát.

De nemcsak évek alatt alakulnak ki a különböző pozitív hatások, hanem akár már 72 órán belül is: a légzés könnyebbé válik, helyreáll a szaglás. 48 óra után újra megindul az úgynevezett ciliáris sejteknek a mozgása, elkezd tisztulni a tüdő, és 3-9 hónap után már a köhögés és a zihálás is csökken, jelentősen javul a légzésfunkciója.

Sajnos a leszokás nehéz, de megoldható, ha valaki eléggé motivált.
Forrás: InfoRádió / Sztárklikk