Megdöbbentő! Függőséget okozhat a sajt

2017. March. 20. 09:45

Ez a kedvelt élelmiszer éppúgy függőséget okozhat, mint a kábítószer, mégpedig a kazein miatt - derül ki egy friss kutatásból.

Szakértők szerint a tejtermékek egy részében megtalálható kazein aktiválja az agy ópiátokra érzékeny receptorokat, amelyek a fájdalommal, a jutalmazással és a függőséggel állnak összefüggésben - írja az Ötvenentúl.

A Michigani Egyetem munkatársai kifejezetten olyan élelmiszereket kerestek, amelyek "drogként" hatnak a szervezetre. Kimutatták, hogy a pizza a világ egyik legveszélyesebb étele, főleg a sajtos feltét miatt.

"A zsírfogyasztás mindenkinél az egészségtelen táplálkozás mérőszáma, akár szenved az illető ételfüggőségtől, akár nem" - magyarázta a szerzőként közreműködő Erica Schulte.

Dr. Neal Barnard, a Physicians Committee for Responsible Medicine szervezet részéről hozzátette, hogy a kazein "emésztés során bomlik le, hogy nagy mennyiségű ópiát, azaz kazomorfin keletkezzen belőle".

Egyes tudósok úgy vélik, hogy a sajt olyan erős hatással bír, hogy a tejtermékek heroinjának is lehetne nevezni.

Több kutatás is bizonyítja, hogy a kazomorfinok ópioid receptorokhoz kötődnek, amivel befolyásolják a fájdalom, a jutalmazás és a függőség érzését az agyban.

"A kazomorfin valójában a dopamin receptorra fejti ki hatását" - tette hozzá Cameron Wells dietetikus.

A tejben is található kazein, ám egy egységnyi sajt előállításához tíz egységnyi tejre van szükség, így koncentrálódik benne az agyag. Az Illinois-i Egyetem kutatói kiszámolták, hogy a tehéntej fehérjéjének akár négyötöde is kazein lehet.