Nagyobb teljesítményre kapcsolva

2017. April. 13. 09:50

Lehetőségünk van mind a szellemi, mind a fizikai képességünk megnövelésére. Létezik a magyar gyógynövények között teljesítményt fokozó szép számmal.

Társadalmunk egésze teljesítmény centrikus. Ez a különböző életterületeken eltérő mértékben jelenik meg. Jellemzően érzelmi, pszichológiai téren is törekszünk a normál funkcióink, mindennapi teljesítményünk megőrzésére. Gondolhatunk itt a problémáik kezelésére növényi "nyugtatókat" (valeriána, citromfű) vagy gyógyszereket bekapkodó emberekre. A szexuális vágy és működés terén még elterjedtebb és nyilvánvalóbb a teljesítmény növelésének igénye.

A Spirulina (Arthrospira platensis) alga, az Echinacea (kasvirág) fajok (mint "immunerősítő" és néhány adat szerint EPO-szintet emelő gyógynövények), az ekdiszteroidokat tartalmazó gyógynövények (pl. Leuzea carthamoides) is ide sorolhatóak. Teljesítményfokozó lehet tiltott (doppinglistás) összetevőket tartalmazó gyógynövény is, így például a Sida cordifolia, amelynek gyökere három sympathomimeticus amint tartalmaz. Korábban étrend-kiegészítőkben ezeknek általában ma-huang (Ephedra sinica) növényi forrása volt megtalálható. Az adaptogének is ide sorolhatóak. Ezek olyan anyagok, amelyek fokozzák a szervezet nemspecifikus ellenálló képességét és stresszhelyzetekkel szembeni alkalmazkodóképességét.

Legyen szó fizikai vagy szellemi teljesítményfokozásról, az orvosi és dietetikusi kontroll gyógynövények alkalmazásánál elengedhetetlen kellene legyen. Aminek hatása van annak mellékhatása is lehet, nem beszélhetünk mindenki számára ártalmatlan gyógynövényekről.
Akinek bármilyen ismert betegsége van, bármilyen gyógyszert rendszeresen használ az orvossal és dietetikussal beszéljen a teljesítményfokozás lehetőségeiről! Minden esetben az egészségi állapot étrendi, életmódbeli rendezése kell legyen az első lépés. A gyógynövények, vagy gyógyszerek alkalmazása azt követően jöhet.

Napi pár óra alvás és rosszul összeállított étrend mellett az endokrin, vagy az immunrendszer válasza is gyengébb lehet az adott anyagra.

Forrás. Herbácio.hu