Rákgyógyító szer a világűrből

2017. March. 27. 19:34

Nemzetközi Űrállomáson kísérleteztek ki orosz tudósok egy fehérjét, amely a nagyjából egy év múlva esedékes klinikai próbák után, három-négy év múlva a rák minden válfajának ellenszere lehet, akár a betegség végső fázisában is - írja az egészségtükör.hu.

A melanomás és szarkómás egereken és patkányokon elvégzett kísérletek többsége teljes gyógyuláshoz vezetett, az esetek többségében még a kései stádiumban is. Ezért határozottan ki lehet jelenteni, hogy a fehérje rendelkezik a rák gyógyításához szükséges biológiai aktivitással.

A szer fő aktív összetevőjéről a hősokkfehérje munkanevet kapta. A fehérje nemcsak megvédi a sejteket a károsodástól, hanem az immunválasz erősítésében is szerepet játszik.

A protein minimális mennyiségben az emberi szervezetben is létezik, az orosz tudósok azonban azonosították az előállítását szabályzó gént és előállítottak egy baktériumsejtet, amely a fehérjét elő tudja állítani. Ezek a baktériumsejtek jól osztódnak, ez lehetővé tette, hogy sok fehérjét nyerjenek belőle.

Még egy év kell ahhoz, hogy a szer biztonsági tesztjeit befejezzék, ezután kezdődhetnek a klinikai próbák. - jelentette ki az Izvesztyija című napilap pénteki számában megjelent interjújában Andrej Szimbircev professzor.