Szívritmuszavarok

2017. June. 07. 06:20

A legtöbb embernél kialakulhat időnként szabálytalan szívverés, ilyenkor érezhetjük úgy, hogy szívünk egy ütést kihagyott vagy összevissza ver. Az arrhythmiák általában veszélytelenek, de vannak olyan formái, amik súlyos tüneteket okozhatnak, sőt néha az életet veszélyeztethetik.

Vannak, akik nagyon ijesztőnek érzik a szívritmuszavart (arrhythmia), mások nem is érzékelik. A tünetek ugyanis nagyon változatosak és eltérőek lehetnek.

Ha a szívfrekvencia 100/percnél magasabb, tachycardiáról, ha 60/percnél alacsonyabb, bradycardiáról beszélünk.

A szívritmuszavarok legjellemzőbb tünetei:

A szív kalapál, a pulzus nagyon gyors, lehet, rendszeres vagy rendszertelen, ez a tünet pitvari fibrillációra vagy Wolff-Parkinson-White (WPW) szindrómára is utalhat.

A szív rendszertelenül ver, ami olyan érzést kelt, mint egy tompa koppanás, mintha a szív "megbotlana". Szédülés, bizonytalanságérzet, ami többnyire vérnyomásesés következménye, mivel a szív nem pumpálja hatékonyan a vért.

Teljesítőképesség romlása: a szív nem megfelelő működése miatt az érintettek kevésbé terhelhetők. Félelem és idegesség, sok embert megijeszt maga a szívritmuszavar, a szívvel kapcsolatos furcsa és kellemetlen érzetek.

Mellkasi fájdalom: a gyorsan verő szívnek több oxigénre van szüksége, emiatt akár szívtáji szorító fájdalom (angina pectoris) is kialakulhat. Légszomj: az angina pectoris jele lehet. Látászavarok, a páciens fekete pontokat láthat maga előtt, ami szintén a vérnyomásesés következménye.

Eszméletvesztés: ha a szív extrém gyorsan ver, előfordulhat, hogy a vérkeringés leáll. Ez az állapot külső segítség nélkül életveszélyes. Néhány esetben az érintettek a szívritmuszavar következtében nagy mennyiségű vizeletet ürítenek.

Bradycardiához az alábbi tünetek társulhatnak:

Szédülés, bizonytalanságérzet, mely a szív túl lassú működéséből következő vérnyomásesés eredménye. A teherbírás csökkenése. Idegesség, félelem. A pulzus kihagy: az atriovetrikuláris (AV) blokk miatt az impulzus nem továbbítódik megfelelően a szívben.

Látászavarok, a páciens fekete lebegő pontokat láthat, ahogy a tachycardiánál, itt is a vérnyomásesés következtében. A túl lassú szívverés eszméletvesztést is okozhat.

Ha panaszai vannak, tanácsos felkeresnie egy orvost. Ha valamilyen szív- és érrendszeri betegségben szenved, panaszaival mindenképp forduljon orvoshoz.

A szívritmuszavarok egészséges embereknél sok esetben ártalmatlanok, ezt azonban csak egy orvos állapíthatja meg. Súlyos esetben viszont akár embólia kialakulásához is vezethetnek, ami növeli a stroke veszélyét.

Forrás: WEBBeteg