Tudományos áttörés: gyógyítható lesz az idegrendszerünk

2017. March. 19. 19:30

Az idegrendszeri folyamatoknál alkalmazott őssejtterápiák kutatása áttörés előtt áll - mondta a témában rendezett budapesti konferencia után az InfoRádiónak Orbánt Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia Természettudományi Kutatóközpont Enzimológiai Intézetének munkatársa.

Elérkeztek ezek a kutatások egy olyan pontra, amikor nemcsak a rossz tulajdonságot tudják gyógyítani, hanem csírájában meg tudják változtatni a genetikai problémákat. Egyre inkább megismerik azokat az idegrendszeri őssejteket, amelyeket ha el tudnak különíteni, izolálni tudnak, akkor talán
létre tudnak hozni őssejtként viselkedő idegsejteket.

"Ezeket ha beültetik egy elroncsolódott gerincvelőbe, akkor a remények szerint tudják pótolni az ottani sejteket. Itt várható áttörés, mert ezek voltak azok a betegségek, amelyekkel korábban az orvosok nem tudtak mit kezdeni - mondta Orbánt Tamás.

A génbeviteli eljárások és a célzott genetikai módosítások az elmúlt évtizedekben értek el olyan határokat, amikor már hatékonyan és gyorsan tudunk bármilyen élőlény genetikai állományába belenyúlni. Ezek a technológiák elérhetők humán esetekben is.

Ott azonban felvetődik két dolog. Egyrészt hogy milyen mértékben használhatók a gyógyászatban, a génterápia, génsebészet révén, másrészt pedig hogy milyen mértékben tehetünk módosításokat, hol van a határ?

E módszerek nagy része egyáltalán nincsenek még jelen a gyógyászatban. Csupán néhány eljárást alkalmaznak, például a vérképző sejteket érintő, leukémiás esetekben.

"Genetikai módosításhoz csak akkor nyúlunk, ha már minden más kudarcot vallott, ez csak a legutolsó szalmaszál. Azért, mert ezek nagyon költséges eljárások, illetve mert még nem tudjuk, mennyire biztonságos ez. Hiszen ha egy élőlény genetikájába belenyúlok, évmilliók alatt kialakult kényes egyensúlyokat bonthatunk meg."

"De mi van akkor, ha van elég pénzem arra, hogy az én gyerekem erős legyen és kék szemű és hasonlók? Ilyenkor elérkezünk egy jogi, etikai, vallási határhoz, amely még nem szabályozott. Addig tehát egyáltalán nem szabad alkalmazni az eljárást, amíg a géntechnológiai részletekre választ találnak, illetve amíg az orvostudomány és a társadalom ezeket a jogi, etikai kérdéseket nem tudta feldolgozni" - hangsúlyozta a Magyar Tudományos Akadémia Természettudományi Kutatóközpont Enzimológiai Intézetének munkatársa.