Új fogászati vívmány! Nincs többé tömés?

2017. January. 10. 18:15

Kutatók egy csoportja olyan gyógyszert fejlesztett ki, amely elősegítheti a fogak regenerációját, fölöslegessé téve a töméseket - írja a 24.hu.

Meglepő lehet, de a gyógyszernek eredetileg semmi köze nem volt a fogakhoz. A készítményt ugyanis korábban az Alzheimer klinikai vizsgálatai során használták - így derült ki, hogy elősegíti a fogak természetes gyógyulását. Az orvosság úgy működik, hogy aktiválja a fogak belsejében található őssejtet, amely így nekiáll a dentin termelésének.

Paul Sharpe, a Kings College London szakértője szerint a gyógyszer egyszerűsége miatt remek megoldás lehet a fogak klinikai kezelése során. A szakértő hozzátette, az a tény, hogy ha egészen más okokból is, de korábban már tesztelték a készítményt, felgyorsíthatja a szer elterjedését.

Miután a fog valamilyen külső vagy belső ok miatt megsérül, a belsejében található fogbél védelme megszűnik, így megnövekszik a fertőzés kockázata. Az anyag megóvására a test egy vékony, de igen kemény réteget, úgynevezett dentint hoz létre, amely távol tartja a kórokozókat.

A folyamat azonban nem segít a nagyobb sérüléseknél, éppen ezért ilyenkor beavatkozásra van szükség. A fogorvosok ilyen esetekben szoktak tömést készíteni, melynek célja a fogbél megvédése. Az eljárás azonban nem a legideálisabb.

A fog nem csak egy darab ásvány, saját fiziológiája van - állapította meg Sharp. A szakértő kiemelte: nem túl szerencsés ötlet az élő szövetet cementre cserélni. Sharp elismerte, a tömések ugyan működhetnek jól, de a legjobb megoldás mégis az lenne, ha sikerülne rávenni a fogakat az öngyógyításra.

A kutató csapatával felfedezte, hogy az Alzheimer-gyógyszer elképesztő hatással van a fogakra: olyan őssejtet aktivál, amely növeli a dentintermelést, lehetőséget adva a nagyobb sérülések regenerálódására is.