Visszahozhatod kamaszkorod legszebb éveit

2017. April. 07. 19:41

Néhány éven belül megvalósul az aminek a plasztikai sebészek is csak az illúzióját adhatták meg, vagyis a tartós fiatalság egy tabletta bevételével elérhető lehet - írja a Mandiner.hu

A kutatók a Science legújabb számában jelentették be, hogy sikerült meghatározniuk annak a molekuláris folyamatnak az egyik kulcsfontosságú lépését, amely lehetővé teszi a károsodott DNS javítását a sejt számára. Egereken végzett kísérleteik arra utalnak, hogy létezhet kezelés az életkor és a sugárzás által károsított DNS helyreállítására.

Ez a lehetőség annyira ígéretes, hogy felkeltette a NASA figyelmét is. Az ottani szakemberek abban bíznak, hogy a kezelés segíthet az emberes Mars-küldetés megvalósításában, olvasható az UNSW egyetem közleményében.

Noha sejtjeink veleszületett tulajdonsága, hogy képesek megjavítani a DNS-károsodást - ami folyamatosan előfordul például, amikor a napra megyünk -, ez a képesség romlik az életkorral. Az ausztrál kutatók felfedezték, hogy a NAD+ nevű anyagcseretermék, amely természetesen előfordul minden sejtünkben, kulcsszerepet játszik a DNS-javítást szabályozó fehérje-fehérje kölcsönhatások regulátoraként.

Az egereket NMN nevű NAD+ prekurzorral vagy gyorsítóval ("booster") kezelve javult a sejtek azon képessége, hogy kijavítsák a sugárzás vagy az előrehaladott életkor okozta DNS-károsodásokat.

"Nem több, mint egyhetes kezelés után az öreg egerek sejtjei megkülönböztethetetlenek voltak a fiatal egerekéitől" - mondta a cikk vezető szerzője, David Sinclair professzor. A tervek szerint hat hónapon belül elkezdődnek az NMN-terápia emberi próbái.

"Most állunk a legközelebb ahhoz, hogy biztonságos és hatékony öregedésgátló szerhez jussunk, ami talán alig három-öt éven belül a piacra kerülhet, ha a próbák jól sikerülnek" - mondta Sinclair.
Forrás: mandiner.hu - sztarklikk.hu