A felelőtlen kormányzás a gyerekeink jövőjét fenyegeti

2016. December. 13. 11:15

Tragikus eredményt értek el a magyar diákok az idei PISA-felméréseken, ami sajnos nem érhetett váratlanul senkit, aki csak kicsit is figyelt az elmúlt évek botrányos kormányzati intézkedéseire. A szakmai szervezetek számtalanszor jelezték, hogy mekkora a baj, de a kormány a pedagógusok, a diákok és a szülők folyamatos tiltakozása ellenére sem változtatott a kudarcos oktatáspolitikáján.

Az oktatáspolitika mindig is a legfontosabb kérdések közé tartozott számomra. Elsősorban azért, mert én is szülő vagyok, és aggódom a két fiam jövője miatt. Másrészt pedagógusként közvetlenül megtapasztalhattam a hazai oktatás számos hibáját és problémáját. Harmadrészt képviselőként kötelességem az ország érdekeit szem előtt tartani, márpedig a sikeres, minőségi oktatáspolitika kitörési pontot jelenthetne a teljes nemzetgazdaság számára. A magyar diákok gyenge teljesítményét ezért magánemberként, szakemberként és politikusként is az egyik legégetőbb hazai problémának tartom, amelynek a megoldása azonnali, átfogó változtatásokat igényel az oktatási szisztéma egészében.

Nem várhatunk azonban belátást attól a kormánytól, amelyik egy hete úgy viselkedik, mintha semmi köze sem lenne az oktatási rendszerhez, és úgy tesz, mintha a rossz eredményeket a pedagógusok okozták volna. Az a kormány, amely a végletekig központosította és politikai kézi vezérlés alá vonta az összes magyar iskolát, most nem állíthatja azt, hogy nem felelős a kialakult helyzetért. Ez úgy hazugság, ahogy van, és csak újra azt bizonyítja, hogy az Orbán-Habony rezsim hülyének nézi a tanárokat, a szülőket, a diákokat egyaránt. A Fidesz és a KDNP nem hajlandók vállalni a felelősséget a bukott oktatáspolitikájukért, ahogyan soha nem vállalják a felelősséget az egészségügy válságos helyzete vagy a mindent behálózó korrupció miatt sem. Ilyenkor felmerül az emberben a kérdés, mégis miért jár a miniszterelnöknek, a minisztereinek, a titkos tanácsadóknak és a rengeteg államtitkárnak az évi többmilliós fizetés, ha saját bevallásuk szerint ők semmiért sem felelősek? Mégis mit jelent ezeknek az embereknek a kormányzás, ha úgy érzik, semmi közük a közszolgáltatások minőségéhez?

Én abban hiszek, hogy egy tisztességes embernek felelősséget kell vállalnia a tetteiért és el kell ismernie, ha hibát követ el. A PISA-felmérések eredményei Magyarországon Balog Zoltán miniszter hatalomra kerülése óta folyamatosan romló tendenciát mutatnak, az iskolák államosítása pedig nemcsak szakmailag, de pénzügyileg is súlyos kudarcnak bizonyult. Részéről a felelősségteljes döntés csak az lehet, hogy elismeri a bukást és lemond, a kormányzat részéről pedig az, ha végre megszüntetik a tervutasítást az oktatásban, felszámolják a központosítás intézményrendszerét és együttműködnek a szakmai és civil szervezetekkel ennek a válságos helyzetnek a mielőbbi megoldása érdekében.

Így történne akkor, ha felelős kormányunk és a posztjára alkalmas miniszterünk lenne, aki képes a pártpolitika elé helyezni a magyar emberek érdekeit. Az Orbán-Habony rezsim azonban ehelyett gyáván a tanárokra igyekszik tolni minden felelősséget. Azokra, akiknek a kezét az alaptantervvel, a tankönyvpiac államosításával, a Klik létrehozásával teljesen megkötötte, akiket már tanítani sem hagy a politika. Őket - személyesen, egyenként - hibáztatni a rendszerszintű problémák miatt nem egy komolyan vehető álláspont, hanem csak gyáva rágalmazás. Amíg Balog Zoltán felelős az oktatásért és amíg minden iskola a Fidesz közvetlen irányítása alatt áll, addig biztosak lehetünk benne, hogy a hazai iskolák jövőre még gyengébben fognak teljesíteni.
Szerző: Kész Zoltán