A Seft Doktrína

2017. February. 10. 07:43

Emlékeznek még a baltás azeri gyilkosra, akinek a kiengedésével sikerült magunkra haragítani egész Örményországot, míg a másik oldalon természetesen nem nyertünk semmit, csak a szégyent?

A hírhedt, 2012-es incidens előrevetítette a fordulatot, amelynek során a miniszterelnök az erkölcsi megfontolásoktól szigorúan mentes kupeckedésben találta meg a XXI. századi magyar külpolitika fő csapásirányát. Mint tudjuk, a lótolvaj-filozófiát amúgy is nagy becsben tartja:

Ennek megfelelően 2014 után a Külügyminisztérium környékéről eltakarították a szakemberek nagyobb részét, mert akadékoskodásukkal csak zavarták a vadkeleti nyitást és szövetségeseink elárulását. Meg kell hagyni, hogy izgalmas folyamatok indultak be a Bem tér háza táján. Rejtő-regényekből ismerős, valószínűtlen figurák bukkantak fel a közpénzes posztok közelében, a KÜKÜM komplett futsal-csapatokat igazolt le, és a magyar diplomácia boszorkánykonyhája olyan emelt szintű intellektuális fészek lett, mint egy fidelitasos wellness-disznóvágás éjjel egy után.

Minden nagy államférfi nevéhez fűződik egy új doktrína, egy saját külpolitikai stratégia. Kissingerhez a pingpong-diplomáciát, Helmut Schmidthez a keleti enyhülést kötjük, Szijjártó Péternek pedig azt dobta a sors és a saját igyekezete, hogy a főnöke koncepcióját valósíthassa meg, az úgynevezett Seft Doktrínát.

Ez az új, unortodox megközelítés alapvetően egy "export-import" - tehát általános, mindennel ügyeskedő, a szürke- és a feketegazdaság között billegő - garázscég profiljához hasonlítható. Deklaráltan új modell: az értékrendet elsöprő, nyers üzletkötői. Adnak-vesznek: mikor mit. Például letelepedési kötvény (a Rogán-kötvények hivatalos neve) éppúgy van az értékesítendő portéka között, mint uniós érdekképviselet, aztán vagyontárgyak, úgymint kastélyok, de akad a vitrinben energiafüggés, atomerőmű építési joga, tessék, csak tessék, mindenkinek jut a keresztapai jóváhagyás és gyűrű-csók után, kettőt fizet, hármat kap, akció. Azonban a nagy boltolások közül is kiemelkedőek a kereskedőházak ügyei, amelyeknek zűrös figuráiról napról napra megtölthetők a bűnügyi hírek.

A rendszer emblematikus figuráinak legjellegzetesebbike kétségkívül Kiss Szilárd, az ő háttérműködésének köszönhetően több ezer schengeni vízumot adtak ki a moszkvai magyar nagykövetség konzuli osztályán olyan orosz állampolgároknak, akikről valójában azt sem tudták, kicsodák, és az oroszok feltüntetett úti célja kamu volt. Mint ahogy Dezső András kiváló cikkéből kiderült, a "visa shoppingban" Kiss Szilárdon kívül feltűnt a bebukott Quaestor is. A konzulokat igazi fideszes módszerekkel, azaz fenyegetéssel, nyomásgyakorlással bírták rá, hogy ne akadályozzák a törvénysértő rendszer működését.

Csakhogy annyi orosz jutott így jogosulatlanul vízumhoz, hogy az már több EU-tagállamnak is feltűnt. Mindez egy olyan külügyi vizsgálati anyagból derül ki, amit a Seftminisztérium (KÜKÜM) el akart titkolni a közvélemény elől, de Szél Bernadett képviselőtársamnak sikerült kiperelnie a tárcától. A dokumentumban foglalt súlyos állítások ellenére a külügy még csak feljelentést sem tett az ügyben. Hát, mi folyik itt Gyöngyösön? - Vagyis a Bem téren, tehetnénk fel a kérdést.

Az Index nyomozása során fény derült arra is, hogy Kiss Szilárd nemcsak Tarsoly Csaba bukott Quaestor-vezérrel, hanem Orbán Viktor pénztárosával, Mészáros Lőrinccel is üzleti kapcsolatban állt, nem is akárhogy.

Eltitkolt, közös orosz cégük volt. Szijjártó Péter, akiről tényleg egyre nehezebb eldönteni, hogy az orosz érdekeket képviseli-e Magyarországon, vagy csak tapasztalatlansága miatt hagyja magát bábként rángatni Moszkvában, még most sem mert feljelentést tenni, csak átadta a rendőrségnek az iratokat. Mi sem mutatja jobban ennek a kormánynak a szélhámosságát, képmutatását, mint hogy miközben két éve migránsoznak, ellenőrizetlenül terelik be az orosz bűnözőket az Európai Unióba, és a Rogán-kötvényekkel lényegében ugyanezt tették, csak ott a Közel-Kelet és Afrika volt a vadászterület.

Lassan, apránként, de azért egyre közelebb kerülünk annak megválaszolásához, hogy Orbán Viktor második-harmadik kormányzati ciklusában miért hívta vissza az oroszokat Magyarországra: van az a pénz...
Szerző: Kész Zoltán