Egyetemes mellébeszélés

2017. March. 10. 06:45

Rendelkezzen a veszprémi felsőoktatás is olyan kilátással, mint amilyennel a megyei Fidesz-elnök a nyaralója teraszáról

Rétvári Bence meglepődött. Államtitkár úr ezzel a közléssel nyitotta a március 6-ai parlamenti interpellációmra adott válaszát. Azért fordultam az oktatásért felelőtlen emberminisztériumhoz, mert hamis tényállításokból levont rossz következtetésekre hivatkozva el akarják csatolni a veszprémi Pannon Egyetemtől annak keszthelyi Georgikon Karát. Terebélyes a kormányzat téves érvrendszere, egzakt és bátor a kari vezetés válasza, érdemi reagálást elváró az interpellációm. Erre Rétvári Bence annyit mond: meglepődtem.

Nincs meglepő abban, ahogy az emberminisztérium perifériáján, egy törpe minoritás (KDNP) által uralt oktatási államtitkárság kerüli az érdemi vitát. A felsőoktatás (is) okos reformra szorulna, egy reformtervezettől viszont elvárható, hogy a valóságra építsen, ne pedig olyan sületlenségekre, amelyektől hemzseg az elcsatolást megalapozó előterjesztés. De legalább az elvárható lenne az ország házában megszólaló államtitkártól, hogy érdemben érveljen az állításaik mellett. Ehelyett Rétvári Bence a rendelkezésére álló idő többségében meglepődését ragozza, amiért nem a képviselői faxomról küldtem el interpellációm szövegét a parlamentnek.

Ha már szóba hozta, álljunk meg itt egy percre. Kedves államtitkár úr, az a helyzet, hogy az Országgyűlés nem biztosít a független képviselőknek faxelérhetőséget. Ez rendjén is lenne, hiszen az információs társadalom már túllépett ezen az ósdi kommunikációs csatornán. Tessék inkább azon meglepődni, hogy míg számos dokumentumot - például írásbeli kérdéseket - be lehet nyújtani e-mailben, addig az interpellációkat miért csak faxon képes befogadni az önök gebinbe kivett, "jobban teljesítő" törvénygyára? Esetleg postagalambokon nem gondolkoznak?

Amíg az államtitkár úr hosszan foglalkozott a lényegtelennel, addig a kérdésemre elfelejtett választ adni. Rétvári úr azt szajkózta, hogy minden oktatási helyszínt megerősítenek, meg azt, hogy központosítanak - ezt a kettőt együtt vajon hogyan? -, de legfőképpen, hogy az agrároktatási helyek mindegyike biztonságban van. Ez is valami, mert lássuk be, Európa legrégebbi mezőgazdasági iskolájában működhetne a Mészáros és Orbán Hotellánc egy új gyöngyszeme is. A kérdés azonban a szervezeti átalakításra vonatkozott, vagyishogy a Georgikon a Pannon Egyetem része marad, vagy a 250 kilométerrel messzebb fekvő, gödöllői Szent István Egyetemhez kerül? Erre nem kaptunk választ.

Az viszont kiderült, hogy az egyik államtitkár hazudik: Rétvári Bence szerint csupán egy munkaanyagot ekézek, amit el sem fogadtak és még formálódhat, Palkovics László viszont azt nyilatkozta a Magyar Mezőgazdaság című lapnak ez év február 1-jén, hogy a felvázolt változások már idén augusztusban életbe lépnek. Hofi Géza erre mondta, hogy legalább hazudnátok ugyanazt.

Nézzük az érveket.

A Palkovics László felsőoktatási államtitkár szerint már a következő tanévben érvénybe lépő szabályozás szó szerint arra épít, hogy a Georgikonon "a jelenlegi személyi állománnyal idegen nyelvű képzések megvalósítására nincsen mód". A valóság viszont az, hogy a személyi állomány kiválósága miatt több idegen nyelvű képzés is zajlik a Georgikonon. Sőt, a Dunántúlon itt folyik a legnagyobb létszámmal idegen nyelvű agrárképzés. Az államtitkári ötletbörze szerint nem tekinthető "fenntartható nemzetközi szinten versenyképesnek" az intézmény, ami égbekiáltó butaság, hiszen a hazai agrár-felsőoktatási intézmények közül a Georgikon rendelkezik a legjelentősebb projektbevétellel, 4,3 milliárd forinttal az elmúlt hat esztendőben.

Ráadásul a Pannon Egyetem, és így a Georgikon Kar egyike a kevés hazai felsőoktatási intézménynek, amelyet soha nem kellett konszolidálnia az államnak, nincs adósságuk, gazdálkodásuk meglapozott. Nem is csoda, hiszen egyedülálló módon itt nőtt a tanulólétszám. A Georgikon amúgy Magyarország legpatinásabb, legnagyobb hallgatói létszámmal rendelkező és a Dunántúl legeredményesebb mezőgazdasági felsőoktatási intézménye. És ezzel a beágyazódott, nemzetközileg elismert, eredményes intézménnyel akar pingpongozni a kormányzat, miközben a gyengébben teljesítőket nem bántja.

Nem lesz könnyű nekik ez a meccs. Ismerjük az Orbán-henger működését: mindent letarol, ami nem mutat ellenállást, ám ahol falba ütközik, onnan visszafordul. Így menekült a miniszterelnök úr az internetadós, olimpiaszervezős ötletével, és így fog a hatalomból is 2018-ban. A Georgikon kar hivatalos állásfoglalása pedig masszív falnak mutatkozik. Több tucat pontba rendszerezve, oldalról oldalra pontosítják a Palkovics-alkotás tévedéseit és a következő megállapítást teszik: "A Georgikon Kar vezetői, oktatói a munkaanyagot megtárgyalták, ennek a fejezetnek a szakmai alapokon történő tárgyalását teljeskörűen és egyhangúlagelutasították."

De nemcsak az oktatók, még a Zala megyei fideszes polgármesterek, a megyei önkormányzati elnök, a kormánymegbízott, két miniszteri biztos és egy államtitkár is ezen az állásponton vannak, közösen intéztek levelet Lázár Jánoshoz. Ebben - Rétvári Bence atyáskodóan nyugtatgató szavainak ellentmondva - úgy fogalmaznak, az elcsatolás a Georgikon végét jelentené.

Veszprémben pedig úgy látjuk, hogy az elcsatolás a Pannon Egyetemnek is végzetes mélyütés lenne. Elveszítene 1500 diákot, ezzel egyetemi státusa kérdőjeleződne meg. A Fidesz győri pártalapszervezete gőzerővel dolgozik a Széchenyi István Egyetem tudományegyetemmé emeléséért, ehhez ideális lenne számukra a veszprémi karok beszipkázása.

Számomra érthetetlen, hogy míg Zala megye és Győr fideszesei képesek kiállni szűkebb pátriájuk érdekéért, addig a veszprémiek miért ilyen gyávák? Több levelet küldtem szét, hogy a zalaihoz hasonló, sőt annál szélesebb összefogást tudjunk felmutatni, de míg ellenzéki oldalról támogatnak, addig a fideszesek elutasítanak, szerintük minden rendben, nincs miért aggódni. Úgy tűnik, a helyi Fidesz pártkatonáinak kedvesen hangzik ez a most formálódó kifejezés: győri Széchenyi István Egyetem veszprémi kihelyezett karai.

Nekem rosszul hangzik.

Ezért arra kérem Porga Gyula veszprémi polgármestert, hogy szánjon időt az alpolgármestere korrupciógyanús ügyeinek takargatása mellett az egyetem megmentésére is.

Arra kérem Ovádi Péter párttitkárt, hogy ne a településeket fenyegesse, hanem álljon ki az egyetem érdekében.

Arra kérem elődömet, Navracsics Tibor korábbi egyetemi oktatót, kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi EU-biztost, veszprémi polgárt, hogy vesse latba politikai befolyását saját pártjában, és tegyen meg mindent azért, hogy szeretett városunk büszke egyetemi város maradjon.

Arra kérem a pápai áramtitkárt, Kovács Zoltán megyei Fidesz-elnököt, hogy olyan sikerrel küzdjön az egyetemért, amilyen siker érte azzal, hogy az E.on csak az ő balatonalmádi nyaralója fölül vitte a föld alá a zavaró légkábelt.

Ha ők nem is, a szavazóik bizonyára egyetértenek velem abban, hogy a Veszprém megyei felsőoktatás is megérdemel olyan szép kilátást, amilyet Kovács úr a háza teraszáról.
Szerző: Kész Zoltán