Lehetne más Magyarország

2016. November. 26. 15:10

Ronald Reagan mondta ki először azt, hogy az Egyesült Államok nem alkudozik terroristákkal, és ezek a szavai azóta szállóigévé váltak. Itt lenne az ideje, hogy mi pedig kimondjuk, a magyar nép nem tárgyal tolvajokkal. Megválasztotta ugyanis az Alkotmánybíróság négy új tagját az Országgyűlés, és a döntéshez szükséges kétharmados többséget az LMP szállította le a Fidesznek. A két párt alkuja pedig évekre biztosította a Fidesz befolyását az Alkotmánybíróság felett.

Magyarország történetének legnagyobb értékű lopása 2011-ben történt, amikor közismert tettesek a magyar állampolgárok több mint háromezer-milliárd forintnyi megtakarítását nyúlták le, gyakorlatilag egy tollvonással.

A magán-nyugdíjpénztári vagyon államosításának és a Fidesz tolvaj gazdaságpolitikájának folytatásához szükség volt arra is, hogy a kormány csorbítsa az Alkotmánybíróság jogköreit, amit az akkor még kétharmaddal kormányzó Orbán Viktor akadály nélkül meg is tehetett. Ami azóta Magyarországon történik, az gyakorlatilag ennek az esetnek az ismétlődése - néha kicsiben, néha nagyban. Amikor az Orbán-Habony rezsim szemet vet valamire, legyen az pénz, ingatlan, vagy akár egy teljes gazdasági szektor, azt rögtön megpróbálja ellopni. Ha elsőre nem sikerül, akkor a kormánypárti mamelukok rövid úton megszavaznak egy olyan törvénymódosítást a parlamentben, amely lehetővé teszi. Újra és újra megtörténik mindez, nem fog véget érni, amíg lesz a magyar embereknek bármi vagyona, amit Orbán Viktor odaadhat Mészáros Lőrincnek és Andy Vajnának.

Ha nem állítjuk meg ezt a folyamatot, akkor az Orbán-Habony rezsim ki fogja semmizni a jövő nemzedékeit is ugyanúgy, ahogy minket kisemmizett. Amikor Veszprém és a környező települések lakói bizalmat szavaztak nekem, annak tudatában tették, hogy így megszűnik a Fidesz kétharmada a parlamentben. Nekik köszönhető, hogy kiütöttük az első téglát Orbán Viktor falából, és én a képviselői munka során mindig szem előtt tartom, mivel bíztak meg. Ezért egyetlen alkalommal sem segíthetem hozzá a Fideszt a kétharmados többséghez. Ezért is okoz csalódást az, hogy a Lehet Más a Politika képviselői hajlandók arra, hogy megalkudjanak a Fidesszel.

Megalkuvásra pedig az autoriter rezsimek épülnek, a demokráciákat a kompromisszum és a konszenzus vezérli. Fontos nem összekeverni a kettőt, mert a kompromisszum egyenlő felek megegyezése, míg a megalkuvók belenyugszanak a rájuk osztott, alávetett szerepbe. Nem számít, hogy az LMP naivitásból vagy valamilyen önös érdekből alkudott meg a kormánnyal, mindenképpen hibát követett el. Nem csak azért, mert hagyták, hogy Orbán Viktor bebetonozza az Alkotmánybíróság feletti befolyását. Nem is csak azért, mert hozzájárultak ahhoz, hogy a miniszterelnök egyedül, a parlamenti pártok nélkül dönthessen a bírók személyéről. Hanem azért is, mert pontosan azt teszik ezzel az LMP képviselői, ami hatalomban tartja a Fideszt.

Schiffer Andrással életem során nem nagyon volt még szerencsém beszélgetni, de ezt betudom annak, hogy ő olyan tévedhetetlen, mindenki felett álló személyiség, aki úgy tud magabiztos értékítéletet mondani, hogy nem ismeri a másikat. Nem csupán a veszprémi választási kampány során, hanem azóta is úgy nyilatkozik rólam, mintha én lennék a patás ördög. Talán azért, mert én vagyok az, aki azt vallom: akkor lehetne más a politika, a közélet és az emberek egymáshoz fűződő viszonya, ha szóba állnánk egymással, beszélgetnénk, véleményeket ütköztetnénk.

A híresen tévedhetetlen Schiffer András politikai éleslátásáról már többször tanúbizonyságot tett. Saját példám, amikor a veszprémi időközi választás előtt kijelentette: képtelenség legyőzni a Fideszt, csak úgy, ha a Jobbik is támogatja a közös jelöltet. Nem jött be. Kettőnk közös "kapcsolata" is a veszprémi választásig vezet vissza. A kampány során az LMP negatív töltetű szórólapot a fideszes jelölttel szemben nem készített, rólam azonban nem feledkeztek meg. A választás napján pedig tényszerűen - nyilván teljesen véletlenül - ott ebédelt Schiffer András és bandája, ahova Kubatov Gábor a főhadiszállását telepítette. (Ennek kapcsán a mai napig perben állunk, bírósági ítélet még nem született.) Az elmúlt héten elhíresült videón is azt üvölti a politikai éleslátásáról híres Schiffer András Varju László DK-képviselő arcába, hogy a kétharmad lebontásának semmi értelme nem volt. Szégyenérzet nélkül, azok után, hogy a Fidesz kétharmad híján kénytelen volt asztalhoz hívni azt az ellenzéki pártot, amelyik hajlandó szóba állni velük. Van egy rossz hírem Schiffer Andrásnak: ha nem szűnt volna meg 2015-ben a kétharmad Magyarországon, akkor esélye sem lett volna az LMP-nek a Fidesszel alkudoznia. Ergo: ha Schiffer szerint nem volt értelme a kétharmad megszűnésének, akkor a most megválasztott alkotmánybírók is ugyanazok lennének - vagyis az LMP csak a Fidesznek asszisztál.

Miért kockázatos az LMP (tév)útja? Hadházy Ákos szerint is jelenleg 7:4 arányban a Fidesz-bérenc katonák vannak jelen az Ab-ben, vagyis négy olyan bíró megválasztása kellett volna, akik biztosan nem hódolnak be a kormányhatalomnak. Az Ab-be vetett hitet biztosan segítette volna, ha nem füstös szobában meghozott, puccsszerű paktummal jelölik az új tagokat. Ha az LMP a Fidesz helyett előbb az ellenzéki pártokkal próbált volna egyezségre jutni, és amíg az nincs meg, nem állnak szóba a Fidesszel. Ha nem homályos tárgyalási folyamat során, hanem - az LMP elveinek is megfelelően - transzparensen, szakmai szervezeteket bevonva születik döntés, és például látjuk azt, hogy a tárgyaló felek honnan indultak, amíg erre a közös pontra jutottak. Mivel ezek mind hiányoznak, és a tévedhetetlen politikai éleslátásáról híres Schiffer András kezébe került a magyar Alkotmánybíróság sorsa, minimum veszélyes döntés született. Mert ha Schiffer és az LMP csak 25%-ban tévedett, akkor saját bevallásuk szerint is Fidesz-uralom alá segítették az Alkotmánybíróságot. Ez pedig rosszabb esetben kollaboráció és árulás, jobb esetben megalkuvás.

Magyarországon ugyanis sokan megalkudtak és belenyugodtak abba, hogy a Fidesz eltávolíthatatlan a hatalomból, ezért inkább kiegyeznének vele, szemet hunynának a korrupció és a jogsértések felett. Ez azonban tévút, amely hosszú távon óriási károkat okoz a nemzetnek, mivel hagyja, hogy Habony Árpád és Rogán Antal korlátlanul, szabadlábon rabolhassa ki az adófizetőket. Ráadásul tévedésen alapul, tudniillik a legfrissebb kutatások szerint ma a Fideszt csak a szavazók 36%-a támogatja. Szó sincsen történelmi méretű táborról, az Orbán-Habony rezsimet ma az emberek meggyőző többsége egyértelműen elutasítja. Ezért azt üzenem az LMP képviselőinek, hogy igenis lehet más a politika és lehet más Magyarország is, de csak akkor, ha megalkuvás helyett bátran szembeszállunk a közpénzen gazdagodó kormányoldallal!
Szerző: Kész Zoltán