Miért örül Orbán Magyarország hanyatlásának?

2016. December. 03. 08:29

Orbán Viktor úgy örül Donald Trump telefonhívásának, mint majom a farkának, nemcsak a Habony-média harsogja azóta folyamatosan a beszélgetés "elképesztő sikerét", de a miniszterelnök maga is szívesen említi meg nyilvánosan. Putyin és Alijev után új barátra talált Orbán Viktor, és az sem zavarja, hogy a leendő amerikai elnök kedves szavai ellenére semmi jót nem ígér Magyarország számára.

Ha Orbán igaz barátra is lelt Donald Trumpban - ami kétséges, hiszen számos más ország vezetője is kapott hasonlóan negédes telefonhívást az amerikai választások után -, Európa és benne Magyarország sokat veszíthet az új elnök külpolitikájával. Tudniillik a Donald nem túl nagy rajongója például a NATO-nak, annak a katonai szövetségnek, amely többek között Magyarország biztonságát és függetlenségét biztosítja. Ha az Egyesült Államok ezt a szövetséget fellazítja, azzal hazánk sokkal kiszolgáltatottabbá válik geopolitikai szempontból. Orbán Viktor miniszterelnököt ez sajnos nem aggasztja, számára fontosabb az, hogy végre valaki megdicsérte a korrupcióra és idegengyűlöletre épülő rendszerét.

Trumpot úgy általában Európa sem érdekli igazán, ellenben nagy tiszteletet érez Vlagyimir Putyin iránt, aki pedig kifejezetten veszélyes a kontinens politikai stabilitására nézve. Az orosz elnök az, aki nemrég minden nemzetközi szabályt figyelmen kívül hagyva elcsatolta Ukrajnától a Krím-félszigetet, aki a gázkereskedelemmel folyamatos nyomást gyakorol az uniós országokra, és aki a dezinformációs propagandával és pénzzel támogatja a szélsőjobboldali pártokat szerte Európában. Érdekes barátai vannak tehát Orbán Viktornak. A magyar miniszterelnök pedig felháborító módon még gratulál is nekik!

Orbán másik kedvenc elfoglaltsága: a nyugati civilizáció hanyatlásának és Európa bukásának ünneplése. Ezekkel a megjegyzésekkel gyakorlatilag szóról szóra ismételi el az orosz propaganda közismert toposzait, és biztos vagyok benne, hogy minden ilyen nyilatkozata után reménykedve várja, hogy a főnökei Moszkvából felhívják és megdicsérjék - talán egy-két jövedelmező üzleti lehetőséget is felkínálnak ilyenkor neki vagy Habony Árpádnak. A rossz hír az, hogy Orbán Viktor eközben elfelejti, hova is tartozunk valójában. Magyarország történelmileg és politikailag, kulturálisan és vallási szempontból is Európa szerves része. Mi a kontinenshez tartozunk, és ezen nem változtatnak a miniszterelnök hagymázas álmai, Szijjártó Péter keleti kiruccanásai és a Habony-média folyamatos nyugatellenes propagandája sem. Orbán vidáman ünnepel annak az Európának az elképzelt bukása miatt, amelynek léte Magyarország számára kiemelt fontossággal bír.

Vannak azért jó hírek is, olyanok, amelyek optimizmusra, reménykedésre adhatnak okot: Európa sem nem hanyatlik, sem nem bukott el. A gazdasági és politikai nehézségek ellenére - amelyekkel lássuk be, a történelem során újra és újra szembe kell néznie minden államnak és szövetségnek - a kontinens él és virul. Még mindig ez a világnak az a része, ahol az emberek biztonságban és békében élhetnek, ellentétben például Oroszországgal. Európa a világ leggazdagabb régiója, amelynek államai sikeresek és erősek, és nem utolsósorban demokratikus és szabad országok. Magyarország sok szempontból lemaradásban van, ebben pedig Orbán Viktort és kormányait súlyos felelősség terheli: nekik köszönhetjük, hogy a vállalkozásokat fojtogató állami korrupció példátlan méreteket ölt, az oktatás és az egészségügy romokban hever, a demokratikus intézményrendszer pedig kiüresedett.

Eljön azonban hamarosan az az idő, amikor egyetlen szavazat elég lesz ahhoz, hogy leváltsuk Orbánt, Habonyt, Rogánt és a többieket. Akkor majd nem Donald Trump és Vlagyimir Putyin dicsérete, hanem a magyar emberek véleménye lesz mérvadó ebben az országban.
Szerző: Kész Zoltán