Orbáni tévképzetek

2017. March. 18. 05:20

Orbán Viktor az ünnepi beszédében sok újat nem mondott, viszont megerősítette azokat a feltételezéseket, miszerint ő Vlagyimir Putyin magyar hangja. Sajnos ez most nem csak egy Habony Árpád-féle kommunikációs játszma, a miniszterelnök nyilvánvalóan tényleg hisz azokban a kommunista propagandát idéző összeesküvés-elméletekben, amelyekről egyre gyakrabban halljuk beszélni.

A politikában mindig helye van vitának, egy demokráciában pedig az egyet nem értésnek. Itt azonban nemcsak ellentétes gondolatokról van szó, hanem az állampolgárok megvezetéséről, egy hazugságokból és tévképzetekből felépített hamis világképről. Orbán úgy beszél Nyugat-Európáról és Brüsszelről, mint Magyarország legádázabb ellenségeiről, önmagát pedig - többek között Donald Trumppal együtt - egy elképzelt világforradalom előőrsének tartja. A miniszterelnök szerint az emberek fellázadtak Brüsszel, a liberális média és a nemzetközi pénztőke ellen. Aki higgadtan átgondolja ezt a zavaros eszmefuttatást, az láthatja, hogy hemzseg az önellentmondásoktól és igen távol áll attól a valóságtól, amelyben élünk.

Sokan vagyunk, akik a nemzetközi pénztőke elleni világforradalomról még az előző rendszerben hallottunk először, abban a világban, amikor még Moszkvában döntöttek Magyarország sorsáról és az állampárti káderek uralkodtak rajtunk. Reméltük, hogy azok az idők nem térnek már vissza, de csalódnunk kellett. Orbán Viktor 2017-ben forradalmat hirdet a nemzetközi pénztőke ellen, legfontosabb szövetségese pedig nem más, mint Vlagyimir Putyin, a diktatúrába hajló orosz rendszer teljhatalmú ura.

A miniszterelnök szerint a lázadás célpontja Brüsszel - ami alatt ő általában az Európai Uniót és annak intézményeit érti. Miközben harcias kiállásra szólít fel az uniós bürokraták ellen, Orbán Viktor szűkebb családja, fideszes politikusok, mint például Mengyi "Voldemort" Roland és a kormányzat oligarchái a háttérben a Brüsszelből érkező források milliárdjaival tömik meg a zsebeiket. Talán ezért van az, hogy a miniszterelnök gyakran "itthon felejti" az EU-ellenes retorikát, hiszen amikor a tagállamok vezetői közösen döntenek, nem szokása vétót emelni.

Brüsszel és a nemzetközi pénztőke után a harmadik fő ellenség Orbán szerint a liberális média. A szólásszabadságot tiszteletben tartó politikusok ilyet sosem mondanának. A miniszterelnök azonban nem tartozik közéjük, hiszen a kormányoldali véleményterror fenntartása számára mindennél fontosabb. A közpénzzel kitömött oligarchái rendületlen dolgoznak azon, hogy Magyarországon csak a Fideszhez barátságos média működhessen. Így lett a felcsúti gázszerelőé majdnem az összes vidéki napilap, és így vett a dúsgazdag miniszterelnöki biztos állami hitelből kereskedelmi tévécsatornát.

Orbán örömmel emlegeti úgy Donald Trump megválasztását, mint az elképzelt forradalmának egyik nagy diadalát. Ilyenkor annak az embernek a hatalomra kerülését ünnepli, aki gyengítené a kontinensünk biztonságához elengedhetetlen NATO-t, és szíve szerint hátat fordítana az egész Európai Uniónak, beleértve minket is.

Miközben ezekből a tévképzetekből kreál alternatív valóságot számunkra, lényeges kérdésekben a miniszterelnök rendszeresen néma marad. Nem szokása megemlíteni az országban elharapódzó korrupciót és azt, pedig kíváncsiak lennénk, ki fogja kárpótolni azokat a magyar embereket, akiket a fideszes strómanok minden egyes nap meglopnak a közbeszerzéseken, az uniós tendereken, a termőföldpályázatokon. Arról sem beszél, hogy a kormány gyakorlatilag leszalámizza az önkormányzati jogköröket, és a demokratikusan választott vezetést egy párttitkári rendszerre cseréli. Nem tudjuk, mi lesz a tönkretett iskoláinkkal, meddig tart még a Fidesz defektes oktatáspolitikája, amely generációk jövőjét teszi épp tönkre. Soha nem ejt szót arról, miért nem juthat minden magyar állampolgár megfelelő minőségű egészségügyi ellátáshoz, miért fontosabb a stadion és a kisvasút, mint a kórházak?

A helyzet az, hogy Orbán Viktor nem mer válaszolni ezekre az igazi kérdésekre, inkább a nyugatellenes összeesküvés-elméletekbe menekül. A civil szervezetekből és az Európai Unióból akar ellenséget csinálni, úgy rémisztget mindenkit Soros Györggyel, mint kisgyermekeket szokás kitalált szörnyetegekkel. Vannak, akik hisznek neki, mások ezt hatékony politikai kommunikációnak tartják. Én azt mondom, ez egy hazug és felelőtlen politika, amely végtelenül káros mindannyiunk számára. Orbán Viktor az ünnepi beszéde alapján már elindult egy úton. Egy olyan ember zsoldjába szegődött, aki kegyetlenül, ellentmondást nem tűrve bánik el otthon a saját ellenzékével. Ilyen zsarnokokkal találkozott a magyar nép 1956. november 4-én Budapesten és 1849. augusztus 13-án Világosnál is. Nem állunk melléjük, és ha Orbán Viktor ezt az utat akarja járni, én azt mondom, menjen nélkülünk.
Szerző: Kész Zoltán