Putyin kezére játszaná az országot Orbán

2017. May. 05. 07:18

Az Orbán-kormány nem védelmezi a polgárait, hanem szándékosan kiszolgáltatottá teszi őket. Nem tesz semmilyen lépést az országba áramló orosz ügynökök és propaganda ellen, tűri, hogy magyar embereket félemlítsenek meg a szovjet emlékmű védelmében, egyenesen Moszkvába postázza a személyes adatainkat. A Fidesz nem nemzeti, hanem moszkovita párt, amely hazánkat bábállammá alacsonyítja le.

A Nemzeti Konzultációnak csúfolt propagandakampány indulásakor derült ki, hogy a kérdőív online verziójában egy Yandex nevű orosz cég úgynevezett mérőkódja futott. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy ha valaki a kormányzati weboldalon kitöltötte a konzultációs kérdőívet, annak az adatait ez a cég rögzítette, eltárolta. Egy olyan vállalatról van szó, amely szoros kapcsolatot ápol az orosz titkosszolgálatokkal, akikkel valószínűleg a Nemzeti Konzultáció során szerzett adatokat is megosztotta. A Yandex és az orosz rezsim viszonya közismert, erről a magyar kormánynak is tudnia kellett, amikor elhelyezték az oldalon a szóban forgó kódot. Minden jel arra utal, hogy az Orbán-kormány a saját állampolgárai személyes adatait önként, szándékosan adta át Vlagyimir Putyinnak.

A Nemzeti Konzultáció valójában sohasem a polgárok megkérdezéséről szólt. Egyértelműen látszott minden eddigi kérdőíven, hogy a Fideszt nem érdekli az emberek véleménye, csak az aktuális pártpropagandát igyekeznek eljuttatni minden postaládába - szokásukhoz híven, közpénzből. Most kiderült, a Nemzeti Konzultáció nem is nemzeti, hiszen idegen hatalmak használják arra, hogy adatokat gyűjtsenek honfitársainkról. Az Egyesült Államok hatóságai tényként kezelik, hogy orosz hackerek befolyásolni próbálták a tavalyi választás eredményét, Franciaország és Németország hasonló félelmekkel vág neki a 2017-ben tartandó választásainak. A Yandex-ügy miatt mire számíthatunk vajon a jövő évi országgyűlési választásokon?

Az ügyben kérdéssel fordultam a Miniszterelnöki Kabinetirodához, de a Fidesztől csak a szokásos gyáva mellébeszélést és folyamatos tagadást hallhattuk. Válaszában az államtitkár védelmébe vette a Yandexet, a mérőkódot biztonságosnak igyekezett beállítani. Csakhogy számos jel utal arra, hogy a Fideszben nagyon is tisztában vannak azzal, milyen súlyos vétséget követtek el. Amikor nyilvánosságra került az orosz kód használata, azt sietve eltávolították az oldalról, amikor pedig az ügy először napirendre került volna a Nemzetbiztonsági Bizottságban, a fideszes képviselők egyszerűen kimenekültek az ülésről.

Jogosan merül fel mindenkiben a kérdés, mégis mi vihet rá egy kormányt arra, hogy a saját polgárai elleni kémkedésben segítsen idegen országokat. Az egyetlen magyarázat az, hogy Orbán Viktor ma már olyan mértékben Oroszország politikai befolyása alatt áll, hogy semmire sem mondhat nekik nemet. Márpedig egy nemzeti kormány ilyet nem tesz, nem árulja el a választókat, nem adja el a saját polgárait, sem Paks 2-ért, sem pénzért, sem semmiféle politikai haszon reményében. Nekünk azonban nincs nemzeti kormányunk. A Fideszben pedig láthatóan abban bíznak, hogy ha a szavazók nem tartják őket hatalomban, majd megteszik azt az oroszok. Láttunk már ilyet az elmúlt évszázadban, túl sokszor, túl sokáig kellett tűrnünk ezt itt Magyarországon is. Nem kérünk belőle többet!

Mindent meg kell tennünk azért, hogy ez többé ne fordulhasson elő, hogy a magyar emberek adataival senki se élhessen vissza. Írásban kértem a Miniszterelnöki Kabinetirodát, adjanak ki tételes listát azokról a kormányzati oldalakról, amelyeken futott a Yandextől származó kód. Így mindenki elkerülheti őket, aki nem akarja, hogy az orosz titkosszolgálatok hozzáférjenek az adataihoz. Azonban annak a veszélye, hogy Vlagyimir Putyin befolyásolhatja a hazai politikát, hogy az orosz érdekek megelőzhetik a magyar emberek érdekeit, csak akkor szűnik meg véglegesen, ha leváltjuk Orbán Viktort, egyszer és mindenkorra.
Szerző: Kész Zoltán