Spárta vagy Athén?

2017. June. 22. 10:45

A Taigetosz-törvény rosszabb, mint az ókori példa, amelyről a nevét kapta. Spártában és más ókori poliszokban a nem kívánatos csecsemőket kitették a természetbe, ezzel adva nekik "esélyt" a túlélésre, 2500 évvel később egy másik militáns állam hasonló kilátástalanságra ítéli a beilleszkedési, tanulási és magatartási nehézséggel (btmn) küzdő, és főleg a sajátos nevelési igényű (sni) gyerekeket.

A párhuzam azért tökéletes, mert egyik állam sem bízott semmit a véletlenre: tudatosan mondtak le a gyengéről, szándékosan fordultak szembe a humanista értékekkel. Az emberiség ellen vétkeztek.

Az ókori gyakorlat viszonylag ritkán járt a kitett gyerekek halálával. Bár a társadalom lemondott róluk, nem tiltották, hogy gyermektelenek vagy rabszolga-kereskedők, bordélyház-tulajdonosok magukhoz vegyék, és szeretetből vagy üzleti érdekből felneveljék őket. E nehéz sorsú gyerekek kései megfelelőinek ma is hasonló lehetőségeket teremt az állam: ha jólétbe születtek, a szülők zsebből fizetve igyekezhetnek gondoskodni a fejlesztésükről, ha szegénységbe, akkor vár rájuk a közmunkaprogram, amely a rabszolgaság modern kori megfelelője.

A mai választók azonban nem rabszolgák, ők egy év múlva szavazni fognak. A választókerületemben csendes, de masszív a felháborodás a Taigetosz-törvény miatt, mert meglepően sokakat érint. Persze, mondhatjuk, hogy a Fidesz már minden rétegtől elvett valamit, s hogy beletörődtünk a kiszolgáltatottságba, hiszen nem borítottuk rájuk az asztalt, amikor a földeket, a trafikokat, a nyugdíj-megtakarításokat lenyúlták, amikor fűthető gyepszőnyegekre milliárdokat költöttek, új MR-készülékekre meg egy fillért sem, de azt is látni kell, hogy a gyerekeinkre érzékenyek vagyunk.

Amikor az iskoláinkról, egyetemeinkről volt szó, összeálltunk. Lásd: a Tanítanék mozgalom tüntetéshullámát, a CEU-üldözés elleni fellépést vagy a veszprémi Pannon Egyetem melletti összefogást.

A kis bakonyi falvakból nem járnak demonstrálni az emberek, de megjegyzik, ha bántják őket. Ha meg a gyerekeiket, azt soha nem felejtik el. Az elmúlt időszakban utcára vonult budapesti fiatalok tömegeit látva meggyőződésem, hogy a mai gimnazisták generációját ciklusokra elvesztette a Fidesz, és könnyen lehet, hogy ennek a durva, embertelen jogszabálynak a következtében a szüleiket is. Hozzám több szülő és polgármester fordult a törvény miatti felháborodásában. Sok ugyanis és egyre több az olyan gyerek, aki fokozott figyelmet igényel, nem pedig a spártai utolsó esélyt.

Mondhatnám, hogy ez a törvény csak rossz, és a kormányzat süket, hogy meghallja az aggódó szavakat. De ez a kormány gonosz, és szándékosan sújt le a védekezésre képtelenekre. Filozófiája spártai. Élen a király (ott kettő, itt csak egy), akit hűséges és erőszakos katonái tartanak a trónon, a helóták pedig szabadon legyilkolhatók. Ez a rend: úr és szolga, kiváltságosok és jog nélküliek.

Ez a törvény nem arról szól, amit a jobboldali publicisták kiragadnak, nevezetesen hogy a tanulási, beilleszkedési, magatartási nehézséggel élő gyerekek osztályozhatóvá tétele mennyire felel meg a nyugat-európai trendeknek, hanem arról, hogy a sajátos nevelési igényű diákok mellől elvesszük a szakértő pedagógusokat.

Igen, arról lehet vitatkozni, hogy osztályozzuk-e őket. Igen, ha megteszünk mindent a fejlesztésükért, akkor erről lehet szó. De ezek a gyerekek nem a Puskás Akadémia léhűtő növendékei, hogy tejben-vajban fürdesse őket az állam, hanem csak egyszerű, hátrányból induló csajok és srácok. Olyanok, amilyen Dragomán György, a csodálatos Fehér király című könyv szerzője lehetett, aki diszlexiás gyerekként ma nem kapná meg azt az értő figyelmet és tehetséggondozást, amit Ceausescu Romániájában megadtak neki. Ez szégyen és gyalázat.

Szeptembertől a sni-gyerekeket már nem gyógypedagógusok tanítják majd, hanem olyan tanítók, akik nincsenek felkészítve a problémás gyerekek okozta kihívásokra. Ez rossz a gyereknek, rossz a tanárnak és rossz az országnak. Egyedül a Fidesznek jó, amely nem akar ép, gondolkodó embereket. A pártállam saját parlamenti frakciójában nem tűr meg gondolkodást és (ellen)véleményt, ott már most is a spártai fegyelem az egyedül elfogadott "érték". E gondolkodásellenességből indíttatva lehetetlenítették el a szakközépiskolákat, csökkentik a gimnáziumok számát, üzentek hadat a szabad felsőoktatásnak, hogy a tudás - amelyet ők még Soros-támogatással megszereztek - lehetőleg a kiváltságuk maradjon.

De elfelejtik, hogy Spárta mellett létezett Athén, ahol a szabad választások útját állták a despotáknak.
Szerző: Kész Zoltán