2017.07.23. vasárnap
névnap: Lenke
Gasztro

Kedvencünk a kovászos uborka

2017. június 25. 07:28

A kovászos uborka a nyár legjobb csemegéje. Nem igényel túl sok munkát, pár nap alatt elkészül, csak a nap süssön rá. Lehűtve frissítő vitaminforrás a nagy melegben.

Hozzávalók

1 db befőttes üveg 5L-es

4 kg uborka - fürtös

15 szem feketebors

1 szár kapor (friss)

1 szelet fehér kenyér

4 gerezd fokhagyma

3 csapott evőkanál só

víz

Elkészítés


Az uborkákat jó alaposan megmossuk, van, aki a két végét is levágja. Ez után hosszában bevágjuk úgy, hogy majdnem végigér a vágás. Majd elfordítjuk és még egyszer végig vágjuk, úgy, hogy a két vágás merőleges legyen egymásra. Így nem esik szét az uborka, de belül is átjárja a sós víz.

Az üveget alaposan kimossuk, és az aljára helyezzük a kapor felét, és kb. 15-20 szem egész borsot. Majd tehetjük bele az uborkákat állítva egymás mellé szorosan.

A szelet kenyeret kissé megpirítjuk, a tetejére tesszük. Dobjuk rá a a kapor másik felét, és a megpucolt fokhagyma gerezdeket.

Felöntjük a sóval elkevert meleg vízzel az üveget úgy, hogy a kenyeret is ellepje. Majd egy kistányérral lefedve napos helyre tesszük.

Az időtől függően 2-4 nap alatt elkészül.

Ha úgy érezzük, készen van, akkor az uborkákat egy tálba tesszük, és a levet egy szűrővel rászűrjük.
Forrás: Sztárklikk

További Gasztro hírek