2017.03.25. szombat
névnap: Gábor
Gasztro

Málnás kalácsszívek

2017. február 10. 08:00

Nem csak Valentin-napra.

Hozzávalók: 4 személyre
- 3 evőkanál kristálycukor
- 1 csipet só
- 1 tojássárgája
- 5 dkg vaj
- 2 dl tejszín
- 2 dkg friss élesztő
- 50 dkg finomliszt
- 1 üveg sűrű málnalekvár

Elkészítés:

ELŐKÉSZÍTÉS: 35 perc - PIHENTETÉS: 1,5 óra - SÜTÉS: 15 perc - Meglangyosítjuk a tejszínt. Fél decit egy pohárba öntünk, szórunk bele egy kis cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk felhabosodni. A lisztet tálba szitáljuk, a közepébe kis mélyedést vájunk. Az egyik felére szórjuk a sót, a maradék cukrot. Hozzáadjuk a tojássárgáját, ráöntjük a felhabosodott élesztőt, hozzáadjuk a maradék tejszínt, és szépen kidagasztjuk kézzel vagy robotgéppel. Ha szükséges, adunk még hozzá kis lisztet vagy langyos vizet, közepesen kemény legyen a tészta állaga. Ha már fényes, és elválik az edény falától, hozzádolgozzuk a langyos olvasztott vajat is. Cipót formázunk belőle, letakarjuk, és meleg helyen hagyjuk a duplájára kelni. Utána enyhén lisztezett deszkán átgyúrjuk, és nagyra kinyújtjuk. Megkenjük vastagon málnalekvárral. Két oldalról felcsavarjuk a közepéig. 2-3 centi vastag dupla csigákra felvágjuk. A két kis csiga találkozási pontjánál kicsit kihúzzuk a tésztát, így kapjuk meg a szív alakot. Sütőpapírral kibélelünk két tepsit, egymástól távol rátesszük a szíveket. Könnyű konyharuhával letakarjuk, és meleg helyen hagyjuk ismét megkelni. 180 fokra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt halványbarnára sütjük.
További Gasztro hírek