2017.05.24. szerda
névnap: Eszter
Gasztro

Mézes pezsgőtorta citromzselével

2017. január 05. 08:45

Ünnepi alkalomra tökéletes.

Hozzávalók: 4 személyre

A PEZSGŐTORTA PISKÓTÁJÁHOZ
- 3 evőkanál liszt
- 3 tojás
- 3 evőkanál cukor

A PEZSGŐTORTA KRÉMJÉHEZ
- 6 tojássárgája
- 3 dl édes pezsgő
- 3 evőkanál méz
- 2 evőkanál kukoricakeményítő
- 2 dl tejszín
- 9 lap zselatin vagy 30 g zselatinpor
- 1 kezeletlen citrom reszelt héja
- 1 csomag vaníliás cukor
- 5-10 dkg porcukor

A CITROMZSELÉHEZ
- 10 dkg cukor
- 10 g zselatinpor
- 1 kezeletlen citrom reszelt héja
- 2 citrom leve
- 2 dl víz

AZ ÖSSZEÁLLÍTÁSHOZ ÉS A TETEJÉRE
- apró színes cukor
- tejszínhab
- 1 dl édes pezsgő

Elkészítés:

A PEZSGŐTORTA PISKÓTÁJÁHOZ
ELŐKÉSZÍTÉS: 50 perc - SÜTÉS: 10 perc - DERMESZTÉS: 6 óra - Elektromos habverővel, maximális fokozaton tíz percig verjük az egész tojásokat a cukorral. Végül fakanállal eloszlatjuk benne a lisztet. Kerek, 26 cm átmérőjű, kipapírozott tortaformába öntjük. 180 fokra előmelegített sütőben körülbelül 10 perc alatt megsütjük.

A PEZSGŐTORTA KRÉMJÉHEZ
A krémhez hideg vízbe áztatjuk a 9 zselatinlapot. A tojássárgájákat hőálló tálban összekeverjük a keményítővel, a mézzel és 3 dl pezsgővel. Gőz felett sűrűre főzzük. Közben hozzákeverjük a reszelt citromhéjat és a vaníliás cukrot. A zselatint kicsavarjuk, pici forró vízben feloldjuk, és a főzött krémhez keverjük. Ha kezd hűlni és dermedni, habot verünk a tejszínből 5-10 dkg porcukorral, és összevegyítjük a zselatinos sárga krémmel. 24 cm-es kerek, kapcsos tortaforma aljába tesszük a piskótakorongot. Meglocsolgatjuk egy kis pezsgővel, beletöltjük a krémet. Pár órára a hűtőszekrénybe tesszük dermedni.

A CITROMZSELÉHEZ
Ha már elég kemény a krém teteje, elkészítjük a citromzselét: hideg vízbe áztatjuk a zselatinport, majd tíz perc múlva felmelegítjük óvatosan (forralni nem kell). Közben felmelegítünk 2 deci vizet, feloldjuk benne a cukrot, hagyjuk kihűlni. Egy tálban összekeverjük a citromlevet a citromhéjjal, a kihűlt cukros vízzel, majd belevegyítjük a feloldott zselatint.

AZ ÖSSZEÁLLÍTÁSHOZ ÉS A TETEJÉRE
Ezután a citromzselét óvatosan a pezsgőkrémre öntjük, és ismét hűtjük pár órát. Tejszínhabrózsákkal, színes cukorkákkal díszítjük.
További Gasztro hírek