2017.04.25. kedd
névnap: Márk
Gasztro

Pampuska

2017. Április 11. 10:36

A Jászságban hamvazószerda előtti napon ették, a megmaradt pampuskákat pedig cérnára fűzték, és nagypéntekig a padláson tartották.

HOZZÁVALÓK

1 kg liszt
4 tojás
élesztő
5 dl tej
1 dkg só
5 dkg vaj
zsír

ELKÉSZÍTÉS

Az élesztőt langyos tejben kevés cukorral megfuttatjuk. 1 kg lisztet előmelegítünk. A tojásokat és a cukrot jól elkeverjük, az élesztőt beletesszük, majd hozzáadjuk a lisztet, az 5 dl meleg tejet és a sót. Ezután az egészet kézzel jól kikeverjük. Az 5 dkg vajat háromszor-négyszer mindig csak a tálhoz kenjük, így a tészta apránként leszedegeti.

Ha szép hólyagos a tészta, melegen letakarva egy órán át kelesztjük. Ha megkelt, jól meglisztezett nyújtódeszkára öntjük, és ujjnyi vastagra nyújtjuk. Kerek szaggatóval kiszaggatjuk, és letakarva hagyjuk. Kevés olajban vagy zsírban sütjük, hogy szalagos legyen. Az egyik oldalát mindig fedő alatt sütjük. Cukrozva tálaljuk.

Forrás: Konyha.hu
További Gasztro hírek