2017.06.23. péntek
névnap: Zoltán
Gasztro

Tényleg finom főzelék

2017. május 29. 19:30

Hétvégén az egyik kereskedelmi televízió főzős műsorában azon poénkodtak, milyen is volt anno az iskolai menzán az a bizonyos finom főzelék...

A csiriz halmazállapotú valami mindenre emlékeztetett csak az általam főzeléknek tekintett ételfajtára nem.

Anno a lényeg a gazdaságosság lehetett az iskolai étkezdékben - lehet, ma sincs ez másképp? Fő alapanyag a liszt volt és tartalmazott némi zöldséget, ami emlékeim szerint a finom főzelék esetében fagyasztott franciasaláta alap lehetett.

Nálunk otthon ebben az ételtípusban sosem volt liszt. Édesanyám a mai napig mindig belefőz egy szem burgonyát vagy édesburgonyát, majd azt összeturmixolja az adott fő zöldséggel, tesz hozzá egy kis tejfölt.

Utóbbit én egy ideje főleg kókusztejjel helyettesítem vagy ritkán laktózmentes tejföllel.

Ezen nevelkedve nagyon megtetszett, amit a hétvégi Ízes életben készítettek el:

Tavaszi főzelék tőkehallal, amelyet magamban csak Tényleg finom főzelék-nek neveztem el

Hozzávalók:

2 személyre
2 szelet tőkehalfilé
20 dkg zöldspárga
1 csomag hónapos retek
1 jalapeno
1 szál újhagyma
1 cukkini
10 dkg zöldborsó
friss bazsalikom
10 dkg vaj
2 dl alaplé
1 lime


Nálam pluszban még valahogy belekerült két zsenge karalábé is. :)

A tőkehalgombóchoz:
20 dkg tőkehalfilé
6 ek. zabpehely
1 tojás
1-2 ek tejszín (én laktózmentessel készítettem, úgy is isteni finom lett)
só, bors
szerecsendió
olívaolaj
vaj

Elkészítés:

1. A tőkehalat előkészítjük. 2 téglalapot vágunk belőle, a szálkákat a közepéről eltávolítjuk, a maradék halat pedig a gombóchoz feldaraboljuk.

2. A tőkehalfilét besózzuk, majd állni hagyjuk.

3. A gombóchoz a tőkehal kockákat egy aprítógépbe tesszük és a zabpehellyel lepürésítjük, majd a tojással, sóval, borssal, szerecsendióval és tejszínnel tovább keverjük. Hűtőben pihentetjük, majd golyókat formálunk belőle és vajon, olívaolajon kisütjük őket.

4. A főzelékhez a spárgákat megtisztítjuk és darabokra vágjuk, a retekkel együtt. Az újhagymát felkarikázzuk, a cukkinit is nagyobb darabokra vágjuk és a magjait eltávolítjuk. Egy serpenyőben vajon megpároljuk a zöldségeket, majd felöntjük alaplével, lime levet adunk hozzá, majd mielőtt készen van, hozzáadjuk a zöldborsót is és roppanósra főzzük.

5. A tőkehalfilét olajon és vajon megsütjük. Friss bazsalikommal tálaljuk.

Az alapanyagok egy részéről még sikerült lőnöm egy fotót, de a kész ételre olyan gyorsan vetették rá magukat éhes barátaim, hogy a kép elmaradt, de valami ilyesmi lett.

Legközelebb egy pikáns kapros, zöldspárgás cukkinifőzeléket készítek majd, amelyet igyekszem egy fotó erejéig visszatartani az elfogyasztástól.
Forrás: Sztárklikk
Szerző: Zs!

További Gasztro hírek