200 új taggal erősödött a DK

2017. March. 03. 10:43

Az utóbbi három hónapban 200-an léptek be a Demokratikus Koalícióba. Csendesen mondom, ez nagyobb szám, mint sok párt teljes tagsága. Holnap kongresszust tart a párt és elindítja a választási felkészülést.

Ha valaki veszi magának a fáradságot, és megnézi az elmúlt két év közvélemény-kutatásait, azt fogja látni, hogy érezhető erősödésre egyetlen párt volt képes: a Demokratikus Koalíció. Minden más párt stagnált, vagy esett, esetleg az eltűnés rémképe fenyegeti. Az utóbbi öt évben elég sok párt alakult, de stabil táborral, kiépített szervezettel csak a DK rendelkezik. Az utóbbi öt évben ismert politikusok is alapítottak pártot (Bajnai Gordon, Bokros Lajos, Fodor Gábor, Karácsony Gergely), de stabil erőt csak a Gyurcsány Ferenc vezette párt képes felmutatni.

A DK-nak ma 11 ezer tagja van, a párt 1100 településen létezik, támogatottságát nagyjából félmilliósra mérik. A DK mindig kiállt a közös ellenzéki jelölt mellett a közös győzelem érdekében. Kétszer indult külön a párt mindenki mástól. Az európai parlamenti választáson sokan a kiesését jósolták, ehhez képest 10 százalékot kapott, és Budapesten a Fidesz mögött a második erővé lépett elő. A második alkalom a dunaújvárosi időközi választás volt, ahol az MSZP nem tartotta be a korábban született megállapodást. Ezért a két párt külön indult: a DK 21 százalékot, a szocialisták jelöltje 8 százalékot kapott.

A párt holnap tisztújító kongresszust tart, Gianni Pittella, a Szocialisták és Demokraták európai parlamenti frakciójának vezetője videóüzenetben köszönti majd a Demokratikus Koalíciót. A DK képviselője kapta a magyar baloldal legfontosabb funkcióját az európai parlamentben, Niedermüller Péter a vezetőség tagja, egyúttal a frakció kincstárnoka.

Innen fordul rá a DK a választás előtti utolsó évre. Jön az ütés jobbról, balról, de ettől a tény még tény marad. A DK Gyurcsány Ferenccel és erős frakcióval ott lesz a 2018-as országgyűlésben, és ha lesz kormányváltás, annak részese lesz.

A Demokratikus Koalíció ma már megkerülhetetlen erő, és győzelemre készül. A holnapi kongresszus ehhez jelöli ki az irányt.
Szerző: Gréczy Zsolt