A győzelem esélye: egy az egy ellen

2017. March. 10. 12:37

Van esély a 2018-as győzelemre. Ehhez meg kell állapodni a demokratikus pártoknak, hogy a 106 egyéni körzetben egy demokrata jelölt induljon a Fidesszel és a Jobbikkal szemben.

Korábbi időközi választások azt mutatták, hogy ha összefog az ellenzék, akkor képes győzni az időközi választásokon. Így történt ez Újpesten (MSZP-DK jelölt), ez történt Salgótarjánban (MSZP-DK jelölt) és siker koronázta az együttműködést Veszprémben (civil jelölt, pártok támogatásával). Ahol ez meghiúsult - Dunaújváros -, ott a DK 21 százalékot kapott, az MSZP 8-at, de közös jelölés esetén a Fidesz elvesztette volna a mandátumot.

Akik bejelentik, hogy saját jelöltet indítanak mind a 106 körzetben, ha akarják, ha nem, ha kimondják, ha nem, Orbán győzelmi esélyeit növelik. Ha eloszlanak a kormányváltó szavazatok, a Fidesz megnyerheti azt a körzetet is, ahol egyébként vagy biztosra lenne vehető, ha valószínűsíthető a demokrata mandátum.

Érdemes tehát mindenkinek meggondolni. A meccs nem a listán múlik, hanem az egyéni körzeteken. Az önálló listák arra jók lehetnek, hogy kiderüljön, melyik párt mennyit ér, és aki nem akar egyik, vagy másik politikusra szavazni, megtalálhatja kedvencét annak saját listáján. De egyéniben egy az egy ellen kell indulni.

Remélem, ezt azok is megfontolják, akik nagy dérrel-dúrral bejelentették, hogy mind a 106 körzetben önállóan indulnak. Nem kéne ezzel is Orbánnak segíteni.
Szerző: Gréczy Zsolt