Alapnyugdíj, nyugdíjszámla, nyugdíj extra

2017. May. 21. 13:49

Mi legyen a nyugdíjasokkal? Kapjanak 13. havi nyugdíjat, esetleg rögtön tizennegyediket is? Vagy próbáljunk kiszámítható életet, méltányos gyarapodást biztosítani nekik? A DK mindenkihez képest mást gondol erről. Íme a javaslat.

A DK a Sokak Magyarországa programjában ismerteti elképzeléseit a nyugdíjakkal kapcsolatban. Ilyen részletes szakmai programmal más magyarországi párt nem rendelkezik.

Kétpillérű nyugdíjrendszert vezetne be. Az adóbefizetésekből mindenkinek járna egy alapnyugdíj, és mindenkinek lenne egy egyéni nyugdíjszámlája is, amelyen a munka után járó munkanyugdíj gyűlik. Így minden idős ámbár számára alanyi jogon járna a megélhetéshez szükséges összeg, de megérné dolgozni is, hiszen a munkanyugdíj a munkában eltöltött évekkel nőne. (Ha van tisztességes nyugdíj, akkor nincs szükség ajándék Erzsébet-utalványra meg ingyen gyógyszerre.)

A DK bevezetné a Nyugdíj Extrát. Ez azt jelenti, hogy nem csak inflációhoz kötött nyugdíjemelés lenne, hanem gazdasági növekedés esetén, azzal arányos további automatikusan járó nyugdíjkiegészítés is. Együtt sírunk, együtt nevetünk, ha jól megy gazdaságnak, akkor ennek hasznából részesednek a nyugdíjasok is.

Törvényben határoznánk meg a nyugdíjas fogyasztói kosár tartalmát. Jelenleg ugyanis hiába emelkedik a kenyér és a tej ára, ha mondjuk az aranyé ugyanannyival csökken, akkor papíron nincs infláció, pedig többet fizetünk a boltban. Törvényben fogjuk megakadályozni az ilyen trükközéseket. Felül fogjuk vizsgálni a rokkantnyugdíjak méltánytalan átalakítását és a felülvizsgálatok megalázó gyakorlatát és helyre fogjuk állítani a korábban nyugállományba vonult fegyveres és rendvédelmi dolgozók és a hasonló helyzetű más csoportok elorozott nyugdíjas státuszát.

És ha az Olvasó megkérdezi, hogy rendben, de miből? A DK nyugdíjprogramjának fedezete számításaink szerint a költségvetésben a gazdasági növekedés miatt rendelkezésre álló többletbevétel harmada, évi 150-180 milliárd forint.

Hát, ebből...
Szerző: Gréczy Zsolt