Alapvetések a 2018-as választásra

2017. February. 26. 17:45

Néhány dolgot érdemes tisztázni, mielőtt mindenki nagyon belemerül a vitába - például a közösségi oldalakon.

1. Orbán és rendszere leváltható, csak több leváltó, mint marasztaló szavazat kell. Szavazni még szabad ebben az országban. Lehet, hogy a választójogi rendszer nem arányos, nem korrekt, de például az Európai Unió elfogadja annak.

2. Lehet örülni az új szervezetek megjelenésének, de minél több párt indít jelöltet mind a 106 körzetben, annál nagyobb az esély Orbán maradására. Az ellenzéki pártok az egyéni körzetekben mind elindulva, egymás elől veszik el a szavazatokat, erősítve a fideszes aspiráns reményeit. Egy példa. Ha az MSZP-s Kunhalmi Ágnest indítja az ellenzék egy körzetben (a DK vagy az Együtt nem állít ellenjelöltet), az LMP, vagy a Momentum saját jelöltje épp annyi szavazatot vehet el Kunhalmitól, hogy a Fidesz elvigye a mandátumot. Ha minden ellenzékinek csak Kunhalmi lehetne a jelöltje, a demokratikus ellenzék jelöltje nagy valószínűséggel nyer.

3. Nem érdemes azt mondani, hogy meg akarok szólítani egymillió új szavazót, ha egy jelenleg félmilliósra becsült tábort éppen önmagamra haragítok. Nem érdemes abban bízni, hogy az a félmillió majd rám szavaz, ha előtte belerúgtam saját értékválasztásukba.

4. Önállóan egyik ellenzéki párt sem fogja legyőzni a Fideszt

5. Senki nem lehet az ellenzék miniszterelnök-jelöltje, akit mindenki elutasít, legfeljebb saját pártja jelöltje lehet. Akit most csak a saját pártja érdekel, aki miatt meghiúsul egy méltányos együttműködés, azt meg fogják büntetni a szavazók.

6. A Jobbik nem fog választást nyerni. Hogy erősöknek-e a pozíciói 2018-ban, vagy gyengülnek, azt ma nem lehet tudni, de az kizárt, hogy egyedül győzzön.

7. Egy évvel a választás előtt már van olyan szervezet, amelynek a 2009 után alakult, magukat még mindig újnak tekintő pártok is réginek minősülnek. Ez alapvetően új helyzetet teremt.

8. Senki soha nem állította, hogy vissza lehet, vagy vissza kell térni a 2010 előtti - amúgy a jelenleginél minőségileg és erkölcsileg is jobb, tisztességesebb - kormányzáshoz. Aki demokrataként azt mondja, hogy a 2010 előtti világ ugyanolyan, mint a jelenlegi az hazudik.

9. Az orbáni választójogi törvény szerint a demokratikus ellenzéki pártoknak legalább az egyéni körzetekben meg kellene állapodni a jelöltállításban. Ebben nem fog segíteni a másik pártelnök minősítése, a másik párt kifütyülése. Ha a helyi szervezetek emberi viszonyai teljesen megromlanak, hogyan fognak kampányolni a másik párt jelöltje, a közös jelöltje mellett az orbánváltás érdekében?

10. Aki azt mondja, hirdeti, sugallja, hogy Orbán biztosan nyer, nem legyőzhető, inkább otthon kéne maradni, az akár akarja, akár nem, a Fideszt támogatja.
Szerző: Gréczy Zsolt