Bokros tragikus bukásával egy ikon hullott el

Azt hiszem itt a vége Bokros Lajos soha el nem kezdődött politikai pályafutásának. Egyszer már esélyt kapott a mozgalma, hogy induljon a választáson. Akkor kiderült, hogy az expénzügyérnek a politikai pályát messze kellett volna elkerülnie. A technokrata döntései csak logikusak lehetnének, ebbe nem fér bele a politikai ízű ígérgetés. Bokros ezzel a mostani indulással végleg elbukott.

Bukása pedig tragikus, mert egy ikon hullott el. Ő volt az, aki bizonyította, hogy hosszabb távon lehet politikai haszna egy kemény gazdasági megszorításnak is. Ott voltam tudósítóként a József nádor téren, amikor kiállt a diákok elé, hogy elmagyarázza nekik, miért van szükség a megszorításra. Lenyűgöző és tiszteletreméltó teljesítmény volt. Csakhogy azóta szisztematikusan rombolja ezt a képet. Most a nulla százalékos Modern Magyarország Mozgalma 32 körzetben indít jelöltet, leginkább ott, ahol az MSZP-DK közös jelölteknek tud ártani. Bokros úr! Ön tud számolni. De hogyan fog tudni elszámolni a családjának, a barátainak, ha esetleg pont az a néhány tucat pocsékba ment szavazat segít győzni a fideszes jelölteknek, amit az Ön emberei - valamilyen véletlen folytán - elvisznek? Vagy az egója tényleg erősebb, mint az ország iránt érzett felelősség? Sajnálom, de nálam felsorakozott Szili, Fodor, Lévai Katalin és Cser Ágnes mögé.

2018. February. 22. 14:01

Farkas Flórián bemutatja: (idő)utazás a diplomám körül

Dr. Dobos János, a legendás nyomozó egyszer arról beszélt nekem, hogy minden ügynél igen fontos az időpontok összevetése. Annyi mesét hallottam már Farkas Flórián diplomájáról, hogy kipróbáltam Dobos Jani ötletét.

Nos, Farkas Flórián 1988 márciusában a Szolnok Megyei Néplapnak nyilatkozott: “30 évesen azon a héten vizsgázik”. A Magyar Nemzetnek évekkel később ezt e-mailben írta: „Érdeklődésükre küldöm a kívánt információt: Középfokú tanulmányaimat a Budakalász Gimnázium esti tagozatán végeztem. A végzés éve: 2001. Üdvözlettel: Farkas Flórián.” Most akkor 88-ban, vagy 13 évvel később, 2001-ben? Egy 2003-as Magyar Hírlap cikkben viszont az szerepelt, hogy a parlamenti nyilvántartás szerint 5 képviselőnek nincs érettségije, és ide sorolták Farkas Flóriánt is. Most akkor 88-ban, 2001-ben, vagy 2003-ban sem? Mondjuk 2003-ban. Viszont Farkas parlamenti önéletrajza szerint a diplomája: “ELTE Társadalomtudományi Kar Politika Tudományok Tanszék – politológus (végzés éve: 2005)”. Ha igaz a 2003-as érettségi, akkor hogyan szerezhetett diplomát az ELTE-n két évvel később, 2005-ben? Nem 4 év a tanulmányi idő? Ismét idézet a parlamenti életrajzból. “Ugyanitt részt vett a 2005/2006-os tanulmányi évben a Kelet- és kelet-közép-európai politikai rendszerek tárgy és a Politikai rendszerek összehasonlító elemzése tárgy oktatásában a tantárgy oktatójának felkérése alapján.” Klinghammer István, aki 2000 és 2006 között volt az ELTE rektora, illetve Vida István, aki a politikaelméleti tanszék vezetője volt egyértelműen azt állították, hogy Farkas Flórián nem oktatott az intézményben. Következtetéseket én nem vonok le. Én csak összeraktam a publikus adatokat. Ja és még annyit: “2014 óta a miniszterelnök tanácsadója”.

2018. February. 22. 06:52