Mindig lejjebb, egyre lejjebb

2016. October. 16. 10:33

Nyomasztó hetünk volt, telis-tele rémísztő és további aggódásokra bőséggel okot adó fejleményekkel. Ezt a fórumot a kezdetektől sem gondoltam a napi aktualitások kommentálására használni, sokkal inkább reméltem a mögöttes, hosszabb távon érvényes folyamatok feletti töprengés helyének.

Van azonban úgy, hogy a mindennapos események önmagukban is többet jelentenek a futó, gyorsan feledhető, pillanatok lenyomatánál. Támadások, foglalások, nehezen indokolható események, döntések tömegében kellene ezúttal eligazodnunk - ha még ez egyáltalán lehetséges.

Úgy tűnik, hogy a páratlan sikerként átértelmezett - egyébiránt: elbukott - népszavazás nyomán a hazai nyilvánosság szinte minden elképzelhető szögletében további támadások elviselésére kell felkészülnünk.

Nyitányként napokig ízlelgethettük a Népszabadság lemészárlásának párját ritkító hazugságait, képmutatásait. Néhány nappal később a Népszava, a Vasárnapi Hírek, valamint a Szabad Föld eladásának és várható átalakításának a hírei már senkit sem lephettek meg.

Párhuzamosan ugyan ezekben a napokban az országgyűlés rendkívüli sietősséggel és szokott gördülékenységével fogadta el azt a törvény-módosítást, amelynek következtében a jövőben nem lesz arra lehetőség, hogy megtudhassuk: melyik sportklub kitől és mekkora összegű tao-támogatást kapott? Kormányzati szempontból érthető törekvésről lehetett szó, valóban idegesítő hetente arról olvasni/hallani, hogy a kedvenc felcsúti csapat egymaga több milliárdhoz jut minden évben, mint a többi NB I-es klub együttesen.

(És még... ki is esik az első osztályból.) A jövőben a széleskörű stadion-épülések pénzügyi hátteréről sem fogunk tudni. Nem is azért épülnek, hogy azt is a mi orrunkra kössék, s egyébként is, ha végre megépülnek és még mérkőzés is lenne bennük, akkor meg képesek vagyunk kifütyülni a miniszterelnököt. Apró, bár nagyon árulkodó mellék-körülmény, hogy a jövőben a média hiába fog érdeklődni az ide települő külföldi multiknak nyújtandó állami támogatások összegéről, mert erről sem szabad tudnunk. Ezek az adatok is csak arra lennének jók, hogy fölöslegesen borzoljuk velük a hazai vállalkozói rétegek amúgy is megcsappant bizalmát.

A civil szerveződéseknek kiosztott fenyegetések sem maradtak pusztába kiáltott mondatok. A héten kiderülhetett, hogy annak idején - 2014-ben - Orbán Viktor személyesen rendelte el a házkutatásokat, s most meg az Energiaklub (amely a paksi beruházás legfontosabb civil/szakmai ellenzője) volt kénytelen szembenézni a házkutatások, személyes zaklatások megpróbáltatásaival. Évek múlva majd biztosan megtudhatjuk, hogy ők kiknek is lehetnek az útjukban.

Más oldalról szemügyre véve az elmúlt hét eseményeit viszont azt láthattuk, hogy a gazdasági elit személyi összetételének és pozícióinak átépítése zavartalan és folyamatos törekvés. Spéder Zoltánt sikerült megszabadítani az FHB-béli részesedésétől és tisztségeitől, az új kedvezményezettek köre gyaníthatóan ugyanaz a csoport, amely mostanában minden más esetben is jól járt. A végén mindig ugyanaz a néhány név kerül elő. Ugyanez a kör két nappal korábban 44 milliárdos - kamatmentes - hitelkerethez juthatott időközben megszerzett szállodái fejlesztéseihez az MFB-n keresztül. A 3-as metró teljeskörű felújítására viszont nem lesz elegendő pénz, a körülötte kialakult számháború mindennapossá vált, csak annyi biztos, hogy a végső vesztes a fővárosi utazóközönség lesz.

Ezen a fórumon, a Sztárklikk blogjain hónapok óta Sándor Máriával váltjuk egymást. Ő nem olyan régen - több társával egyetemben - olyan országjáró körútba kezdett, ahol megpróbálnak hangot adni a hazánkban tapasztalható, halmozódó elégedetlenségek, panaszok tömegének. Pécsi rendezvényük idején kapta a hírt, hogy időközben betörtek a lakásukba s nemcsak az értéktárgyakat, de a számítógépét és más, fontos papírokat is elvittek. A betörők... Egy-két nap után talán felelőtlenség jósolgatni, ám, ahogyan elnézem a Teréz körúti robbantó után zajló, hatalmas rendőri tömegeket megmozgató eddigi művelet három hete tartó eredménytelenségét, akkor sok illúzióm nem lehet.

Hogyan lehetséges az imént vázolt négy, különböző szinten és társadalmi metszetekben történő furcsaságok, botrányok és talányok közötti kapcsolatot megtalálni? Ma még ezt nagyon nehéz lenne biztosan megtenni, annyit azonban tudhatunk: ezek az események alkották, adták ki 2016. október elejének magyarországi realitásait. S ez már önmagában, felsorolva is több mint rémísztő kilátás.
Szerző: Kéri László