2018.01.19. péntek
névnap: Sára
Konok Péter

A diktatúra születésnapja

2017. november 04. 19:25

...mert hát, ugye, november negyedike van, ami lehetne a diktatúra születésnapja (a reinkarnáció is afféle születés), kedves a neri szíveknek; lehetne akár nemzeti ünnep is, stabilizáció, rend, erő, becsü...., na jó, ne tréfáljuk el.

Van az a filmecske, amiben a 21 éves Orbán Viktor elmeséli, hogy miután eltöltött egy hónapocskát a nyugaton, elmorfondírozott, hogy inkább idegenben a szabadságot válassza, vagy itthon a diktatúrát.
A választást kissé megkönnyítette neki, hogy a diktatúrát itthon a papájáék csinálták, mondhatni hát, hogy hazai volt; ismerős, mint a kisüsti gumicsizma-pálinka meg a KISZ-bulik, ahol mindig volt kis tapizás, meg boroskóla.

Hazajött hát Orbán Viktor a nagy szabadságból. Mert hát mit kezdett volna ott? Dolgozzon? Dolgozzanak a proletárok! Őt várta itthon a diktatúra. Belakott, kényelmes, passzentos. Jó, jó: eléggé műszálas, de majdnem olyan, mintha igazi volna. Nyáron hűvös, télen meleg. Csak könnyen belebüdösödik az ember.

És amikor veszély fenyegette a diktatúrát, Orbán Viktor megvédte. Csiszolgatta, fejlesztgette. Beszélgetett vele. Lábacskáit puszilgatta, tokácskáját göcörészte. A tárcájában hordott kedves fényképeit mutogatja boldog-boldogtalannak: "Ni, a kicsi Diki! Hát nem tiszta apja? Szülinapjára veszek majd neki egy szép, bojtos hóhérsipkát!"

Mert hát, ugye, november negyedike van, ami lehetne a diktatúra születésnapja.
Szerző: Konok Péter

További Konok Péter hírek