2018.01.23. kedd
névnap: Zelma
Konok Péter

A politikusok éppen olyanok, mint a pirulák

2017. június 07. 08:08

Ha az embernek valami nyavalyája van, sokszor gyógyszereket szed. Persze, nem minden nyavalyára kellene gyógyszereket szedni, de mégis ez a legelterjedtebb, leggyorsabb módja a gyógyulásnak (vagy a gyógyulás ígéretének).

A gyógyszereknek különféle mellékhatásai vannak. Ezek többnyire kellemetlenek, néha viccesek, vagy akár tragikusak - de hogy vannak, az biztos.

A mellékhatásokat a gyógyszergyártóknak kötelezően fel kell tüntetni a dobozon, sőt a reklámokban az is elhangzik, hogy "kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét", és az már csak rajtunk múlik, hogy mennyire bízunk meg olyan szakemberekben, akik valamelyest érdekeltek a gyógyszerbizniszben is.

Az ember elolvassa a mellékelt tájékoztatót, és mérlegel (vagy kérdez, kezelőorvos, gyógyszerész, szomszédasszony, internet). Ha egy pirula jó a torokfájásra, de cserébe tíz százalék valószínűséggel leesik az orrom, nemigen kockáztatok (éppen ezért a versenyhelyzetben lévő gyógyszergyártók sem kockáztatják, hogy elégedetlen páciensek dobálják meg a székházukat leesett orraikkal, mert az ilyesmiről videók készülnek, azok felkerülnek a YouTube-ra, és onnan baromi nehéz leszedetni az ilyesmit, főleg, hogy a többi gyógyszergyártó lelkesen osztja őket a Facebookon).

A mellékhatások ismerete fontos dolog.

Na már most, a politikusok éppen olyanok, mint a pirulák: instant, gyors hatást remélünk tőlük átfogó bajainkra, átadjuk a kezdeményezést az életünk fölött (és persze megkérdezhetünk politikából élő szakembereket is).

Csak valahogy a mellékhatások feltüntetése itt nem kötelező. Senki sem mondja, hogy "Mari néni, nézze, milyen szép plakátokon ünnepeljük magunkat, sajnos, ezért el kellett lopnunk a nyugdíját, és az unoka mehet külföldre mosogatni, de azért ugye, megéri"?, mert Mari néni azt mondaná, lófaszt éri meg, kedves kormány, elmentek ti a... nem részletezem.

És senki sem mondja, hogy "né' már, kedveseim, hát itt ez a szép fiatalember, milyen igaza van, hogy ő is utálja a kormányt, bár sajnos náci, antiszemita, munkatáborokat akar, a melegek üldözését akarja, azt akarja, hogy kuss legyen a nők neve, és karikás ostorral rendezi a sajtóvitákat", mert akkor esetleg a célközönség baromi pipa lenne, és oda az alapvető üzenet.

Én pártolnám, hogy minden politikai kommunikáció mellett tüntessék fel a mellékhatásokat. Akár olyan csúnya képek is lehetnének, mint a cigis dobozokon, bár én azoktól nem dohányzom kevesebbet, csak rosszabbul esik.
Szerző: Konok Péter

További Konok Péter hírek