2018.01.23. kedd
névnap: Zelma
Konok Péter

Ez a Magyarország, ez rosszul erősödik

2017. június 13. 10:46

"Magyarország erős és büszke", ez az új rablókampány-hadjárat vezényszava. Én amúgy bírom az erőset, szeretem. A gíroszba is mindig mehet bele csípős, meg minden.

Az embert (többek között) az különbözteti meg az állatoktól, hogy a fájdalmat is képes élvezetes ízként azonosítani. De ez a Magyarország, ez rosszul erősödik.

Nem a chilipaprika harsány, vörös forrósága ez, nem a bogyiszlói édeskés, otthonos marása, vagy a macskapöcsű, apró bogyócska-agresszorok kirobbanó villámháborúja, amit csak a pálinka enyhít, a víz nem, hiába isszuk hidegen literszám, a pofánk jólesőn izzik, szenvedünk, de mégis büszkék vagyunk: hát álltuk ezt is.

(Fontos információ amúgy, hogy az erős paprika -és a paprikaspray - hatóanyagát, a kapszaicint csak az alkohol oldja, a víz nem. Vizes kendő az arcra, az valamit használ könnygáz ellen, napszemüveg, vagy még inkább zárt motoros szemüveg, ilyesmi, de a kapszaicin-alapú könnygáz esetén, amit orosz barátaink is előszeretettel alkalmaznak, érdemes némi alkohollal elegyíteni a kendőt nedvesítő vizet, és a torkot is azzal öblögetni. És az isten szerelmére, ne dörzsöljétek a szemeteket!)

Undok, steril bántalom ez a művi erősség, íztelen, öncélú erősködés, mint a boltban darabra kapható, felfújt, neonzöld műpaprikák gerjesztett kínja, a klónozott és turbózott, génmérnökölt, mérgező vegyi tápokon duzzasztott, egyenként fényezett fájdalomipari termékeké.

Fáj, odáig rendben van, csorog a könnyünk. De öröm nincs benne semmi. Nagyanyám mindig azt mondta, a jó lecsó kétszer csíp. Ez egy rossz lecsó, frissen is romlott, ami netán ehető volt, kizabálták már belőle régen. De csíp. Erősödik, és büszke rá. És biztos vagyok benne, hogy csípni fog másodszor is. Kissé félve, de várom már.

Addig meg iszom pálinkát.
Mert persze, éljen a "magyar Magyarország". Csak sajnos, azt látjuk, hogy szerintük mi a magyar. Én biztos nem; ahogy ők "magyarok", úgy soha! És ez itt már régen nem ország; ez valami más. Pedig akár erős ország is lehetne - remek éghajlata van az igazi paprikához. Büszkeség? Inkább jöjjön még egy kis csalamádé.
Szerző: Konok Péter

További Konok Péter hírek