2018.01.21. vasárnap
névnap: Ágnes
Konok Péter

Ezek hülyéket akarnak belőlünk is csinálni

2018. január 04. 08:39

"Honvédelmi Intézkedési Terv", azt mondják ezek, HIT, hogy még lidércesebb legyen, alighanem ugyanaz a kreatív klik-szakértő találta ki a betűszót, mint aki a Pedagógusok Önértékelő Csoportját (PÖCS), csak akkor még ivott, azóta meg már valami durvábbat tol.

Hogy az óvodások és az iskolások (nota bene: a gyerekeink) masírozgassanak, szalutálgassanak, óvónénik légópincéket alakítsanak ki, tanárbácsik a stratégiai fontosságú okiratok megsemmisítését gyakorolják, a dadusok azt rikoltozzák, hogy "atomvillanás balról", a csemeték pedig lövészteknőkbe vermeljék el magukat.

Ezek hülyék. Ezek hülyéket akarnak belőlünk is csinálni. Országnak látszó karácsonyi bejglijükbe ágyútölteléket akarnak, mazsolának bele a gyerekeinket. Ez az ő vas- és acéllogikájuk.

Kevéssé ismert, hogy a zseniális Kazohinia írója, Szathmári Sándor csupán a behinek kaotikus, zavarodott, irreális világát szánta társadalmi gúnyrajznak (ahol Gulliver saját világával szembesül, anélkül persze, hogy ezt észrevenné). A mérnök végzettségű, reálérdeklődésű Szathmári a hinek teljesen ésszerű, érzelemmentes, szuperracionális államgépezetének króm és neon rémképében éppen azt írta le, hogy milyennek képzelné az ideális társadalmat. A hinekhez képest Gulliver kaffogó, loncsos ősember, a behinek között csupán egy érdekesen eretnek, kissé furcsa behin.

De mit szólna Szathmári Gulliverje Nerniához, ahol a hin módszerességre és anyagelvűségre, a költséghatékony tömegsírokra és a szociális temetésekre, a teljes, szisztematikus lerablás, kiaknázás, ellopás és felélés rideg racionalitására egy velejéig behin nacionalizmus és klerikalizmus rémálomszerű, vihogó vízióit húzzák; egy virtigli kitalált középkor posztmodern látvány-feudalizmusát, megspékelve a gyerekek keresztes hadjáratával?

Mit szólna ahhoz, hogy a precízen, pedáns módszerességgel kisajtolt ezermilliárdok jó részét gigantikus kertitörpékre: sasmadaras stadionokra és emlékművekre, hittanra, VIP-páholyokra, okoskerítésekre és fairtásra költik? Hogy a technokrácia rezzenéstelen arcú, gyilkos chicagói fiúi helyett immár kancsal ufóhívők és vöröspetty-szakértők vezénylik a monetáris végbelpolitikát? Hogy a hideg számítás kosztümös, dohos fantazmákkal bábozik?

Hogy fejhangon tutulva indiánosdit játszik a rothadó államgépezet?

A valóság - legalábbis itt mifelénk, Kelet-Irreáliában - szokás szerint lepipálja a hagymázas képzeletet. Valahogy elfurcsultak a dolgok.

Baromira elszaladt már ezekkel a ló.
Szerző: Konok Péter

További Konok Péter hírek