2018.01.22. hétfő
névnap: Vince
Konok Péter

Mind migránsok vagyunk, a mindenféle válogatottan hülye ünnepeinkkel

2017. október 30. 17:16

Október vége van, és a hírfolyamot már kezdi elönteni a "Magyarországon nincs Halloween, csak Mindenszentek van" jellegű nemzeti trash metal. Nem kedvelem, ha bárki meg akarja mondani nekem, hogy Magyarországon mi nincs, és csak mi van helyette.

Bár fizikailag Magyarországba tagozódom, de nem szeretném, ha ez az exkluzív, azittennincs-csakezvan Magyarország belém tagozódna, mint valami galandféreg, vagy egy kéretlen, pimasz nyolcadik utas.

Nálunk például Halloween van, mert én szeretem a horrorfilmeket, a gyerek szereti a töklámpást, a macskák szeretik a sült tököt (bizony, fura, de szeretik), a kutya meg szereti, amit mi szeretünk, különösen pedig azt, amit a macskák szeretnek. Halloween estéjén rituális szertartás keretében el szoktam vágni az ujjam tökfaragás közben, és ez is hozzátartozik az évhez.

Viszont egyikünk sem katolikus, ezért nálunk speciel nincs Mindenszentek, bár ujjelvágás közben néhányukat azért emlegetni szoktam. Mikulás viszont van. Ilyen baromi összetett figurák vagyunk, na.

Szóval, marhára nem örülök, ha valaki meg akarja szabni, hogy mit ünnepeljek, és mit ne, hogyan, és hogyan ne.

Amúgy pedig a Halloween (illetve a Samhain) kelta eredetű ünnep. Márpedig - ha valaki számára az ilyen baromság netán érvnek számítana - a kelták előbb itt voltak, mint akár a magyarok, akár a keresztények. Hiszen mind migránsok vagyunk, a mindenféle válogatottan hülye ünnepeinkkel.
Szerző: Konok Péter

További Konok Péter hírek