6,2 milliárd forintos támogatás Mészáros Lőrinc keményítőgyárára

2017. September. 12. 18:27

Augusztusra kiürült a Külgazdasági és Külügyminisztérium 30 milliárd forintos beruházásösztönzési célelőirányzata, ami a tárca egész éves kerete volt. Természetesen a legtöbb pénzt, 6,2 milliárd forintot Mészáros Lőrinc Visonta Projekt Kft.-je kapja.

Dől a tőke a magyar gazdaságba - ezzel magyarázta Zoom.hu-nak a tárca sajtóosztálya, hogy már félidőben kimerült a külügy, illetve annak kebelében működő Nemzeti Befektetési Ügynökség, a HIPA kerete.

A beruházásösztönzési célelőirányzatból nyújtott támogatások célja "a működőtőke-beáramlás szempontjából meghatározó nemzetgazdasági jelentőségű nagyberuházási projektek Magyarországon történő megvalósításának elősegítése, a munkahelyteremtés ösztönzése" - írta nagyon szakszerűen a külgazdasági tárca.

Ennek alapján azt gondolnánk, hogy a külföldi befektetők idecsábítása a fő cél, ám a minisztérium adatai nem ezt mutatják. Az idei 22 projektből 7 magyar beruházásnak jutott a támogatások kétharmada.

A Külügyminisztérium közlése szerint nem akadályozza a további beruházásokat, hogy a nyár közepére kiürült a célelőirányzat, mert a kormány azt még áprilisban megemelte 20,1 milliárd forinttal. Vagyis csak az idén 50 milliárd forintot fordíthatnak befektetésösztönzésre - ekkora minisztériumi keretre korábban nem volt példa.
Forrás: zoom.hu