A szükségesnél kétszer több aláírást gyűjtött a Mometum

2017. February. 17. 14:31

Pénteken kora délután a Momentum Mozgalom leadta az olimpiaellenes népszavazáshoz összegyűjtött aláírásait a Fővárosi Választási Irodánál (FVI). A Momentum szerint pontosan 266 151 aláírást gyűjtöttek össze az aktivisták.

A 444.hu beszámolója szerint Fekete-Győr András, a Momentum elnöke azt mondta, hogy az utóbbi 30 nap, a budapesti aláírásgyűjtés a magyar demokrácia egyik legfontosabb időszaka volt. Az elnök azt üzente Orbánnak, a Fidesznek és Tarlósnak, hogy rosszul tették, hogy nem kérdezték meg az embereket az olimpiáról. Ezt megtette helyettük a Momentum, de Fekete-Győr szerint gyávaság és árulás lenne Orbán és Tarlós részéről, ha ellehetetlenítenék a népszavazást, ugyanis negyedmillió ember az aláírásával már támogatta az ügyet.

Az elnök azt is mondta, hogy a főváros most már ne is lépjen vissza az olimpiai pályázattól, hagyják, hogy a népszavazás dönthessen a dologról. A Momentum szerint nem szabad az emberek kezéből kicsavarnia a Fidesznek a döntés jogát, hiszen a budapestiek az aláírásgyűjtés során kinyilvánították, hogy ők népszavazást akarnak. Fekete-Győr a Jobbiknak is üzent, azt mondta, ideje lenne, hogy a Jobbik is beálljon az olimpiaellenesek közé, a párt támogatóinak többsége ugyanis ellenzi az olimpiát. A Momentum elnöke azt mondta, a Jobbik sok támogatójának is ott van az aláírása az íveiken.

A Momentum szerint pontosan 266 151 aláírást gyűjtöttek össze az aktivisták.

Ez ugyan több mint a budapesti népszavazás kiírásához szükséges 138 ezer aláírás, de a Fővárosi Választási Bizottság ellenőrzi majd, hogy a leadott íveken hány hiteles aláírás szerepel. Az ellenőrzéskor jelen lehet a Momentum képviselője is.

Az aláírások ellenőrzésére 45 napja van a bizottságnak, tehát ha nagyon elhúzzák, akkor is legkésőbb április 3-ig meg kell születnie a határozatuknak arról, hogy megvan-e a szükséges számú aláírás. Sajtóinformációk szerint egyébként a bizottság nem húzná a dolgot, a csütörtöki Magyar Nemzet például azt írta, hogy a 45 napnál jóval hamarabb lezárnák a hitelesítést.
Forrás: 444.hu