Akcióterv 2 milliárdért tudatosságra és kézmosásra

2017. August. 19. 11:10

Kétmilliárd forintot költ élelmiszer-biztonsági akciótervre a kormány három év alatt. A 20 pontos intézkedéscsomag előírja ugyan az ellenőrzéseket végző Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal (Nébih) szakértőinek és eszközeinek bővítését, pénzt azonban nem ad rá.

Jut viszont 1,3 milliárd szemléletformáló programokra, és 50 millió már létező közétkeztetési minősítő rendszer kidolgozására.

A vásárlókat minőségre és tudatosságra nevelné a kormány. A 20 pontos élelmiszer-biztonsági akciótervet a napokban fogadták el, végrehajtásáért a földművelésügyi miniszter felel, aki egy hónapja már célzott a programra.

"Fejlesszük a hatósági munkát, a laboratóriumi hátteret, hiszen ellenőrzés nélkül nem lehet az élelmiszerpiacot hagyni. Az ellenőrzések, a hatósági munka elősegítik azt, hogy az emberek biztosak legyenek abban, hogy amit megvásárolnak, amiért fizetnek, azt kellő minőségű és tényleg egy egészséges terméket jelent" - fogalmazott július derekán Fazekas Sándor.

A kormány fokozná a razziákat, el is rendelte az ellenőrök létszámának emelését. Az nem derül ki, hogy hány embert vesznek fel a hatósághoz. Az akcióterv a hivatal létszámának racionális bővítéséről ír, pénz hozzárendelése nélkül.

"A mostani élelmiszerkönyvi szigorítások megfelelnek, és ezeknek az ellenőrzése fontos. Tehát ezeknek a betartatása fontos minden magyarországi sütőipari cég számára" - emeli ki Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke.

Konkrét támogatást egyelőre a lakosság szemléletformálására különített el a kabinet. "Az élelmiszer-eredetű megbetegedések száma növekedett az elmúlt időszakban. De ezeknek a túlnyomó többsége kivédhető lett volna egy egyszerű kézmosással.

Tehát a dolgok sokszor roppant egyszerű dolgokon múlnak. Kétségtelen, hogy látványosabb nagy kampányokat szervezni" - jegyezte meg Csíki Sándor gasztronómiai szakíró, tanácsadó.

A közétkeztetési cégeknek online fórumot hoznak létre, ahol menüsorokat, recepteket oszthatnak meg egymással. "Jelenleg az iparágunk munkaerőoldalon nagyon nagy problémákkal küzd, ezért minden olyan kezdeményezés támogatható vagy támogatandó, ami a tudásmegosztást a jelenlegi kollégáknál segíti, és ezáltal könnyebbé teszi a munkánkat" - húzta alá Fodor Péter, a vendéglátással is foglalkozó MEVID Zrt. vezérigazgatója.
Forrás: Hírt TV / Sztárklikk