Az áramhiány miatt veszélyben az élete

2017. August. 12. 19:47

A csütörtök esti szélvihar óta óta Győr-Moson-Sopron megye több pontján továbbra sincs áram. Mosonmagyaróvárról a Rákóczi utcából és Győrsövényházról is jelezték - még mindig áram nélkül tehetetlenül várnak -írja a kisalföld.hu.

A legtöbb helyen a húsokkal telepakolt hűtőláda olvadása okozza a legnagyobb gondot.

"Ha tudtam volna, hogy ennyi ideig tart a hiba kijavítása, már elmentem volna, s veszek egy aggregátort. Tele a fagyasztó csirkékkel, több tízezer forint károm lesz" - mondta szombat reggel egy férfi Árpásról, ahol az Egyedi utcában nincs még áram.

A halászi Halász Ferencnek olyan készülékre van szüksége, amely a légzését segíti. "Anélkül elaludni sem merek, volt, hogy újraélesztettek, mert nem vettem levegőt.

A készülék azonban árammal megy, s szombat délben még mindig - immár harmadik napja - nincs áramunk a Révai utcában. Két éjszakát nem is töltöttem idehaza.

Napközben is, ha elfáradok, megpihenek egy kicsit, szükségem van a gépre - de egyelőre nem működik, hiába dugom be a konnektorba."

Halásziból, de Himodról, Rábacsanakról és Győrsövényházról is jelezték, hogy a szakemberek náluk még mindig nem javították ki a hibát - a hűtők viszont - bár jól tartották magukat - kezdenek teljesen kiolvadni.

Dunakiliti egyes részein csütörtök óta a Vidanet-hálózat nem működik, se internetezni, sem televíziót nézni nem lehet.

A rábapatonai Tóth Károlyéknál 45 órája nincs áram. Kínjában, s mivel egy fázis visszajött, maga kötött be egy konnektort, hogy a hűtőládák működni tudjanak. "A húsok teteje megolvadt, meglátjuk mekkora a kár" - mondta.

"Kisnyugdíjasok vagyunk, feleségem beteg, nem tudunk semmilyen gépet használni. A fagyasztó meg tele hússal" - bosszankodott egy sopronnémeti nyugdíjas a Kossuth Lajos utcából.

Rábapatonán a Külső Rákóczi utcában sincs áram több mint 36 órája, míg a faluban ugyan visszajött az áram, de náluk és az önkormányzatnál a szemközti, folyamatosan meghibásodó trafónál elfelejtették őket is visszakapcsolni a rendszerre.


"A faluban a három fázisból kettő ment ki. Ha valaki kijönne és kicserélné a biztosítékot, újra lenne áramunk - de nem ért ide egyetlen szakember se, pedig könnyen megoldható lenne a probléma.

Hiába telefonálunk, azt sem mondják meg, hányadikak vagyunk a sorban, akkor legalább dühöngenénk egyet, de látnánk a fényt az alagút végén, hogy meddig kell még várnunk.

Ma már nem szeretnék hideg vízben fürdeni, s saját otthonomban nomád körülmények között élni" - mondta egy rábapatonai asszony szombat este.

A szomszédban, Kónyban is több utcában (többek közt a Széchenyiben) egyre türelmetlenebbül várnak az áramra - a rezsicsökkentést nem így képzelték el.

Jó hír is van, Halászin szombaton délután öt óra körül visszajött az áram, így Halász Ferenc használni tudja a légzését segítő gépet.
Forrás: Kisalföld