Az aranyember nem lassít

2017. August. 21. 09:44

Kevesebb, mint fél év alatt megötszörözte cégei vagyonát a felcsúti polgármester. Az elmúlt hónapokban szálloda- és kempinghálózatot vett, közel 50 százalékos tulajdonos egy bankban, szinte az egész országban az ő lapjait lehet olvasni, elindul készül a Paks 2 beruházás közbeszerzésein és hosszasan lehetne még sorolni.

Közel fél évvel ezelőtt Mészáros nagyjából 30 cégének összesen 12 milliárd forint saját tőkéje volt, mostanra viszont több mint 57 milliárd forintot tesz ki a részben vagy egészben az ő tulajdonában lévő cégek tőkéje. Ebben az időszakban mintegy 30 cég került a tulajdonába, amelyek a tavalyi év során több mint 14 milliárd forint profitot termeltek.

Az Index azt írja: a legnagyobb bővülést a két tőzsdei óriás, az Opus Global és a Konzum megvásárlása és folyamatos hizlalása hozta. Ezeken keresztül terjeszkedik leginkább a magyar gazdaság egyre több szegmensében.

Az Opimus és a Konzum jelenleg legalább 20 cégben bír valamilyen részesedéssel. Ezeknek a cégeknek a nyeresége nem mind Mészároshoz folyik be, az "oligarcharészvények" olyan népszerűek a Budapesti Értéktőzsdén, hogy a Konzum árfolyama egy év alatt 3262 százalékkal emelkedett. A Bloomberg szerint ezzel a világ legjobban teljesítő értékpapírja volt idén.

Az Opimusszal együtt Mészáros egy exportra termelő versenyképes ipari vállalathoz, a Wamsler Zrt-hez is hozzájutott, a Konzum pedig nemrég egy olyan cseh cég leányvállalatában lett többségi tulajdonos, amely többek közt atomerőművekben végez mérnöki munkákat. A Konzum Befektetési Alapkezelő 49 százalékos tulajdonos lett az ország egyik legnagyobb bankjában, az MKB-ban, amely a TV2-nek és a Mészáros tulajdonában lévő Mediaworksnek is jelentős hitelt nyújtott.

Üzlettársainak érdekeltségei még 44 milliárd forintnyi tőkét adnak a Mészároshoz köthető hálózat gazdasági súlyához - írja az Index.
Forrás: index.hu- sztarklikk.hu