Az MSZP megszavaztatná a Fideszt

2017. September. 14. 12:36

A Fidesz korábbi igéretét szavaztatná meg az MSZP a pedagógus-életpályamodell eredeti formájáról, amelytől a Fidesz visszatáncolt. Pedagógusszervezetek szerint inflációt követő bértáblát kellene bevezetni, mert évről évre egyre kevesebbet ér a tanárok fizetése.

"Javaslatunkkal a kormány eredeti ígéretének megfelelően vissza kívánjuk állítani az illetményrendszert arra a szintre, mint amely megjelent a 2011 decemberében elfogadott törvényszövegben. Ezeket a rendelkezéseket az Országgyűlés a hatálybalépés előtti napokban többször átírta.

Ezzel a törvénnyel kívánjuk biztosítani, hogy a pedagógusfokozatokhoz tartozó garantált illetményalap minden pedagógus számára növekedjen" - olvasható a kedden, Hiller István és Tóth Bertalan aláírásával benyújtott törvényjavaslat indoklásában.

Az MSZP-s javaslat a pedagógusok béremelését ismét a minimálbérhez képest határozná meg: középfokú végzettség esetében a minimálbér 120, alapfokozat esetén 180, mesterfokozat esetén 200 százaléka lenne a tanári fizetések illetményalapja, azaz az a szám, amelyhez képest a további bérkiegészítéseket a szorzókkal kiszámolnák.

Ez azt jelentené, hogy a tanárok bére ismét az inflációt követné, hiszen a minimálbér mennyisége automatikusan nő az árak emelkedésével arányosan.

Az úgynevezett pedagógus-életpályamodell eredetileg hasonló módon emelte volna a tanári fizetéseket.

A 2014-es választás előtt a Fidesz épp azzal kampányolt, hogy a választás után további béremeléseket vezetnek be, és a pedagógusbéreket továbbra is a mindenkori minimálbérhez igazítják, ezzel biztosítva a fizetés értékállóságát.

2014-ben azonban a pedagógusbérekről szóló törvényben ennek épp az ellenkezője került bele. Azóta a minimálbér helyett egy újonnan bevezetett, úgynevezett vetítési alaphoz képest számolják ki a tanárok illetményét. Ennek az alapnak az összege pedig fix, azaz nem követi az inflációt.

A béralap értéke nem emelkedett akkor sem, amikor az infláció miatt már a minimálbér is meghaladta az összegét, emiatt előfordulhat, hogy egy pályakezdő tanár a minimálbért se keresi meg.

A béralap emelését - legalább az inflációhoz viszonyítva - hosszú ideje kérik pedagógusszervezetek is, egyelőre sikertelenül. A Pedagógusok Szakszervezete február óta többször is kérte a kormányt, hogy 30 százalékkal emelje a vetítési alapot, hogy a pedagógusok bére hosszabb távon is értékálló legyen, de a kéréseket egyelőre elutasították.

A béremelést a szakszervezetek hajtották ki a kormányzatból, de nem akkor, nem annyit és nem úgy fizettek. Egy főiskolát végzett pályakezdő fizetése 180 ezer forint bruttó, egy egyetemet végzett pályakezdő tanár 195 ezer forintot kap.

Lássuk be, ez nagyon kevés, ebből nem lehet családot tervezni, lakást vásárolni, de még egy embert eltartani is csak nehezen. Egy érettségizett szakmunkásbér is ennyi, ami nem baj, nem az övéket kell csökkenteni, hanem a miénket emelni" - nyilatkozta.
Forrás: Hír TV/ Sztárklikk