Csintalan bocsánatot kért a börtönbe induló Tátraitól

2017. July. 12. 07:46

Kiderült, állami cég adatai kérdőjelezik meg a vád fő állítását a sukorói telekcsere ügyében.

Akkoriban a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. valamivel drágábban sajátított ki területeket a 4-es főút fejlesztéséhez, mint amennyiért a vagyonkezelő beszámította Joav Blum izraeli üzletember környékbeli gyümölcsöseit. A vagyonkezelő akkori vezetőit mégis elítélték hűtlen kezelés kísérletéért. A bíróság készpénznek vette az ügyészségi értékbecslő szakvéleményét, amely szerint Blum gyümölcsöseit sokszoros áron számították be a Velencei-tó partján található sukorói telek értékébe.

"Nekem ez nem új információ" - reagált a hírre Tátrai Miklós a Hír Televízió Egyenesen stúdiójában. Az egykori vezető azt mondta, ez kezdettől ismert volt, csak a bírósági eljárásban a bíróságot - szavai szerint - rohadtul nem érdekelte, tette hozzá. "Az történt, hogy megkötöttük a csereszerződést egy értékbecslés alapján, majd másfél év múlva az ügyészség hozott egy saját - idézőjelbe téve - szakértőt, aki azt mondta, hogy az nem jó érték, mert negyedannyi, ez a bizonyos nyolcvanalahány forint, és nem 370 forint a földnek az ára négyzetméterenként." Ez alapján folyt az eljárás az elmúlt nyolc éve.

Az MNV volt vezére megjegyezte, ő maga beszerezte azokat a kisajátítási határozatokat, amelyek arról tanúskodtak, hogy abban az évben, meg a rákövetkezőben, azon a környéken ugyanolyan áron vette meg az állam a földeket egy másik szervvel, mint amennyiért egykor ők cserélték. A bíróságot ez azonban nem érdekelte, arra hivatkozva, hogy más ingatlanoknak az ára nem befolyásolja a konkrét ingatlannak az árát - még bizonyítékként sem vették figyelembe az említett köziratokat. "Így folyt le hét éven át a büntetőeljárás, és így van ma ítélet" - húzta alá.

"A sukorói ágánál 1500 forintért adtuk el a telket négyzetméterenként, és a szomszédos telkek a piaci forgalomban abban az évben és a rákövetkezőben 120 és 900 forint közötti áron mentek el. Mi 1500-ért adtuk el. Mit mond az ügyészség szakértője? Azok nem jó példák, nem jó összehasonlítási alap, fönt a hegytetőn, másfél kilométerre légvonalban vannak 800 négyzetméteres építési telkek, amelyek 7000 forint per négyzetméterek, induljunk ki abból" - emelte ki.

A beszélgetés során a Kálmán Olgát helyettesítő Csintalan Sándor elismerte, hogy az ügy kirobbanásakor ő sem korrekt módon beszélt az ügyről és Tátraiék szerepéről, ami miatt bocsánatot kért tőle.

Tátrai Miklós erre reagálva mondta, hogy amikor ez az ügy ügy lett, akkor az ügyészségnek a ténybelileg hamis tájékoztatása uralta a sajtót éveken keresztül, nekik pedig a helyzetből adódóan kevesebb megszólalási lehetőségük volt: "Nyilván, a 2010-es, kvázi fülkeforradalmi hangulatban sokkal könnyebb volt bedőlni egyfajta propagandának, mint hogy ma már látjuk, miről is szólt ez valójában" - mondta.

Azt mondta, a rá váró büntetésre a családja lélekben felkészült, amennyire ez lehetséges. Mint fogalmazott, tudják, hogy igazuk van, nem csináltak semmit, ami törvénybe ütköző, és ez ad neki erős hitet. A minimum tíz hónapot le fogja ülni, amennyiben nem változik semmi.
Forrás: Hírt TV / Sztárklikk