Czeglédy Csaba ügyvédje szerint az ügyészség összekeveri a szezont a fazonnal

2017. July. 17. 14:04

Mint ismeretes, az ügyészség kérésére három hónappal meghosszabbította Czeglédy Csaba, a Human Operator Zrt. igazgatóság elnökének, a szombathelyi közgyűlés baloldali frakcióvezetőjének előzetes letartóztatását a bíróság.

A Nyugat.hu cikke szerint a védelem az ügy alapját jelentő állításokat valótlannak tartja.

Az ügyészség szerint ugyanis a Human Operator egy többszintű céghálózatot tartott fenn, több iskolaszövetkezettel együttműködve, aminek a célja az volt, hogy az iskolaszövetkezetek számlázásával törvénytelenül adót csökkentsenek, továbbá azt is állítja az ügyészség, hogy az iskolaszövetkezetek és az iskolaszövetkezeti diákok nem végeztek tevékenységet, így fiktív szolgáltatásról állítottak ki számlát.

A védelem szerint azonban az ügyészség összekeveri a munkaerő-kölcsönzés és a diákfoglalkoztatás fogalmát. A Human Operator munkaközvetítési (és felnőtteknek munkaerő-kölcsönzési) szolgáltatást nyújtott, és nem iskolaszövetkezetként működött. Gyakorlatilag a náluk diákmunkára jelentkező fiatalokat közvetítették ki iskolaszövetkezeteknek, akik az adott iskolaszövetkezettel szerződtek, és az elvégzett munkáért járó bérüket is azoktól kapták, jellemzően átutalással.

Az elmúlt hat évben a párhuzamosan zajló adóhatósági vizsgálatok során a NAV több megyében hallgatott meg diákokat, akik egyértelműen azt mondták, hogy kifejezett szándékuk volt belépni az adott iskolaszövetkezetbe, tekintve, hogy az iskolaszövetkezeti tagként való foglalkoztatásuk volt a legkedvezőbb, mind munkajogi, mind adójogi szempontból.

A Human Operator Zrt. tevékenysége és hozzáadott értéke a hirdetési tevékenységben, a szervezésben való közreműködésben, a munkát végzők koordinálásában való részvétel, továbbá lényeges infrastrukturális feltételeket biztosított az iskolaszövetkezeteknek Szombathelyen és Budapesten, és az adminisztrációban is részt vett.

A védelem szerint nem helytálló a gyanúsítás azon fordulata, hogy a szolgáltatást ténylegesen a Human Operator végezte, ugyanis a Human Operator a személyzeti szolgáltatás csak egy részét végezte el. Az elmúlt hat évben több megyei adóhatóság részéről volt ellenőrzés és egyetlen egy munkavállaló sem tett olyan tartalmú tanúvallomást, hogy ő a Human Operatornál kíván dolgozni, de ezt a Human Operator Zrt. nem engedte.

Az, aki a Human Operatoron keresztül kívánt dolgozni, azzal a Human Operator Zrt. munkaerő-kölcsönzési szerződést kötött. A munkára jelentkező diákoknak eszük ágában sem volt a Human Operatornál munkára jelentkezni, sokan a Human Operator létezéséről sem tudnak, ők ugyanis az iskolaszövetkezeti foglalkoztatás előnyeit kívánták kihasználni és iskolaszövetkezetnél akartak elhelyezkedni.

A védelem határozott álláspontja szerint a nyomozó hatóság és az ügyészség számára nem egyértelmű a munkaerő-kölcsönzés és az iskolaszövetkezeti foglalkoztatás közötti különbség.

A Human Operatornak Budapesten és Szombathelyen voltak irodái, de sok esetben a munkavégzés helyszínén, például a McDonald's-nál, a telephelyeken léptették be a diákokat az iskolaszövetkezetekbe. A cég az ország mintegy száz városában dolgozott, de irodája csak Szombathelyen és Budapesten volt. Toborzásban, beléptetésben, szervezésben a Human Operator munkatársai is részt vettek, de csak Szombathelyen és Budapesten. A védelem szerint az ügyészség a Szombathelyen folyó szervezési munkát vetíti rá az egész országra, és keveri össze az iskolaszövetkezeti működéssel.

Amíg Szombathelyen és részben Budapesten tény és való, hogy a Human Operator munkatársai végezték a munkavállalók beosztását, addig Budapesten is számos helyen, illetve vidéken például a kiskereskedelmi egységekben, vagy a McDonald's éttermekben a megbízók a diákvezetőkkel kooperálva végezték el az iskolaszövetkezeti diákok beosztását. Ott, ahol Human Operator munkatárs nem is dolgozott, részt sem vehetett a toborzásban és beosztáskészítésben.
Forrás: nyugat.hu